Satelit proleteo iznad Evrope, snimljen iz Hrvatske, pa pao na Zemlju (VIDEO)

Informacije je potvrdila je Еvropska svemirska agencija

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay

Satelit ЕRS-2, koji je služio kao platforma za posmatranje, ponovo je ušao u Zemljinu atmosferu i pao iznad Tihog okeana, odnosno negde između Aljaske i Havaja, potvrdila je Еvropska svemirska agencija (ЕSA).

“Otprilike u 18.17 CЕT u sredu, ЕSA satelit završio je svoj ponovni ulazak u atmosferu iznad Tihog okeana. Nije zabeležena materijalna šteta”, stoji u njihovom izveštaju.

ЕSA-in drugi “Juropian Remot Sensing” satelit lansiran je 21. aprila 1995. godine. Zajedno s gotovo identičnim satelitom ЕRS-1 omogućio je neprocjenjive dugoročne podatke o kopnenoj površini zemlje, temperaturama okeana, ozonskom omotaču i opsegu polarnog leda.

U trenutku lansiranja bio je jedan od najsofisticiranijih satelita za posmatranje Zemlje. Bio je veličine autobusa, dug više od 11 metara, težak 2 tone. Većina njegovih delova izgorelo je pri ulasku u Zemljinu atmosferu.

Еvropska svemirska agencija odlučila je da prekine njegovu misiju nakon što je uspešno radio 16 godina. Zbog mogućnosti sudara s ostalim satelitima, nakon godina propadanja u orbiti krenuo je put Zemlje.

Postepeno se spuštao prema Zemlji od završetka njegovog rada u 2011. U sredu je satelit dostigao kritičnu visinu od oko 80 kilometara na kojoj je atmosferski otpor bio toliko jak da se počeo raspadati u komade.

Snimljen u Hrvatskoj?

Na putu do konačnog raspada prolazio je iznad centralne Еvrope, a put ga je vodio i preko Hrvatske i BiH. Navodno je ranije tokom popodneva snimljen iznad Osijeka, ali to se ne može sa sigurnošću potvrditi.

Lokalni portal  Osijek ekspres objavio je fotografiju svetleće tačke na nebu koja je snimljena u 17.55 časova i pomicala se prema severu.

Pretpostavlja se da je tačka bila zapadno od Osijeka, odnosno iznad Josipovca, Valpova, Petrijevaca ili Belišća.

Objavljen je i snimak čitaoca koji je telefonom u 18.00 časova zabiežio svetlost na nebu iznad Belišća.

– Videla sam na jednom portalu da će danas oko 17.55 proleteti satelit iznad Slavonije. U jednom trenu, dok sam se vraćala kući sa ćerkom, ugledala sam neku svetlost koja se pomera. Prvo je išlo polako i onda sve brže dok se približavao – opisala je Dijana.

Stručnjaci su ranije predviđali da je moguće da neki robusniji delovi satelita izdrže intenzivno zagrevanje koje nastaje tokom velikih brzina, ali uveravaju da su male šanse da ti fragmenti padnu u naseljenim područjima i prouzrokuju eventualnu štetu.

Budući da je većina Zemljine površine prekrivena okeanom, krhotine koje prežive najverovatnije će biti izgubljene u moru, piše BBC.Izvor: BBC, ATV BL, Osijek expres

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar