Da li mislite na posao tokom godišnjeg odmora? Evo šta pokazuju istraživanja

Kako godišnji odmor utiče na zdravlje?  

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/FirmBee

Godišnji odmor direktno utiče na naše zdravlje, i kratkoročno i dugoročno. Prema nalazima Svetske zdravstvene organizacije, više od 700.000 ljudi je umrlo od šloga i srčanih problema povezanih sa brojem radnih sati. Najviše su pogođeni sredovečni zaposleni i stariji muškarci, pokazali su podaci iz 2016.

Rad više od 50 sati nedeljno postao je  ključni faktor koji povećava rizike od oboljevanja srca. Nisu u pitanju samo fizički poslovi kao rizični: tokom kovid zatvaranja,prema nalazima Svetske zdravstvene organizacije, broj radnih sati zaposlenih od kuće se čak povećao za 10 odsto. Sem velikog broja sati, postoji još jedan poguban trend- rad tokom godišnjeg odmora. Prema istraživanju koje „Forbes” navodi, oko 70 odsto zaposlenih se tokom godišnjeg odmora uključuje u posao, od čega 60 procenata kaže da to rade zbog očekivanja svog nadređenog. Takođe, 55 odsto ispitanika navodi da se osećaju isključeno ili da nešto propuštaju, ukoliko se radno ne angažuju na odmoru. Često i sami zaposleni imaju određenu vrstu zavisnosti od toga da proveravaju mejlove, da se priključe „zum” sastanku, rešavaju probleme telefonom dok su na odmoru.

Pogrešna je kultura, duboko utemeljena, da je rad tokom godišnjeg odmora dokaz odgovornosti, lojalnosti i posvećenosti, prenosi „Infostud”.

Iako je dokazan uticaj odmora na naše zdravlje, 23 odsto zaposlenih i dalje ne može da prestane da misli o poslu dok se  većina i aktivno uključuje u posao, navela je Američka asocijacija psihologa. Iz mnogo razloga, ljudima je teško da se potpuno „isključe”, a upravo to je jedini način da se od godišnjeg odmora uzme ono za šta on služi.

Kako godišnji odmor utiče na zdravlje?

Smanjuje rizik od mnogih bolesti -poput visokog krvnog pritiska, visokog nivoa šećera i holesterola u krvi, kardiovaskularnih bolesti, poremećaja metabolizma, anksioznosti… Dokazan je „aha efekat” ili nailazak ideja, rešenja problema i inicijativa isključivo u vreme „mirovanja” mozga, odnosno onda kad se ne razmišlja aktivno o problemu, niti kad postoji nervna napetost oko njega. Kvalitetan odmor donosi inspiraciju i dodatnu konstruktivnu energiju koja se, nakon odmora, prenosi i na rad.Izvor: Politika.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar