Kontroverzni Uelbek o “novom svetu”: “Sve će biti isto, samo malo gore”

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Printscreen/Youtube

Pisac Mišel Uelbek, jedan od najpopularnijih i najkontroverznijih francuskih autora, govorio je o koronavirusu i “svetu posle” u pismu koje je pročitano na francuskom radiju France Inter.

Pisac kojem se pripisuje da je predvideo napad na kule bliznakinje u Njujorku, kao i “žute prsluke”, sada kaže da ne očekuje “novi svet” nakon pandemije, naprotiv.

“Nimalo ne verujem u izjave tipa ”više ništa neće biti kao pre”. Naprotiv, sve će ostati potpuno isto. Nećemo se posle izolacije probuditi u nekom novom svetu, sve će biti isto, malo gore”, smatra jedan od najintrigantnijih pisaca današnjice.

Godinama su krili velike tajne: Objavljuju se zabranjeni rukopisi čuvene Simon de Bovoar (VIDEO)

Pandemija koronavirusa, dodaje Uelbek, “trebalo bi da ima glavni rezultat ubrzavanje određenih mutacija koje su u toku”, a posebno “smanjenje kontakata među ljudima”.

“Epidemija koronavirusa daje veličanstven smisao ovoj teškoj tendenciji: kao da neka zastarelost pogađa odnose među ljudima”, navodi on.

Uelbek smatra da bi bilo podjednako pogrešno da se kaže kako su ljudi ponovo otkrili smrt i dodaje da “smrt nikada nije bila tako diskretna kao poslednjih nekoliko nedelja”.

Knjiga godine: Nagrađivan roman “Kirka” od sutra u prodaji na srpskom

“Žrtve se svode na brojke u statistici svakodnevnih smrti i anksioznost se širi među stanovništvom dok ukupno povećanje ima nečeg neobično apstraktnog”, navodi Uelbek.

Pisac dodaje da je ovih nedelja važan podatak i starosna dob bolesnih.

“Do kada bi ih trebalo reanimirati i lečiti? 70, 75, 80 godina? U svakom slučaju, nikada nismo sa takvom spokojnom besramnošću izrekli činjenicu da svaki život nema istu vrednost”, smatra Uelbek.

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rs



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar