Ministar Vučević prisustvovao obeležavanju Dana Univerziteta odbrane (FOTO)

Obraćajući se prisutnima, rekao je da je Univerzitet odbrane kao ustanova Ministarstva odbrane ujedno i krovna institucija srpskog vojnog školstva

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/Instagram@milosvucevic

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević prisustvovao je danas svečanosti povodom obeležavanja Dana Univerziteta odbrane u Domu Garde na Topčideru. Svečanosti je prisustvovala ministarka zdravlja dr Danica Grujičić.

Foto: Ministarstvo odbrane

Tom prilikom, ministru Vučeviću uručena je Plaketa Univerziteta odbrane kao zahvalnost za saradnju, doprinos razvoju vojnog obrazovanja i podršku u realizaciji nastavnog procesa i naučnoistraživačke delatnosti. Plaketu je ministru odbrane uručio rektor Univerziteta odbrane brigadni general prof. dr Boban Đorović.

Foto: Ministarstvo odbrane

Ministar Vučević, obraćajući se prisutnima, rekao je da je Univerzitet odbrane kao ustanova Ministarstva odbrane ujedno i krovna institucija srpskog vojnog školstva, ali i institucija koja ima tradiciju skoro dva veka.

– U decenijama koje su prethodile osnivanju Univerziteta odbrane, vojno školstvo je bilo deo različitih organizacionih delova pri Ministarstvu odbrane, odnosno našoj vojsci, a onda je država odlučila da se formira jedinstven Univerzitet da bi se upravo na toj potrebi objedinili nastavno-obrazovni i naučno-istraživački kapaciteti, koji bi u sintezi dali bolje i značajnije rezultate. Danas imamo jedinstvenu, samostalnu, visokoškolsku ustanovu čiji su svi resursi usmereni ka formiranju, obrazovanju, vaspitanju, obuci i usavršavanju starešina Vojske Srbije – rekao je ministar Vučević.

On je naglasio da je kvalitet oficira koji završavaju osnovne akademske studije Vojne akademije i Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademije izuzetan i da se to potvrđuje iz godine u godinu.

– Tome u velikoj meri doprinosi činjenica da je akademska zajednica u Srbiji prepoznala neophodnost naučnog izučavanja oružane borbe kroz vojne nauke. Na tome i ovom prilikom zahvaljujemo u ime Ministarstva odbrane svim univerzitetima u Republici Srbiji i inostranstvu koji sarađuju sa našim Univerzitetom – istakao je ministar odbrane ukazujući na značaj saradnje sa drugim visokoškolskim ustanovama radi razmene znanja.

Živimo u vremenima brzih promena, rekao je Ministar Vučević, pa Univerzitet odbrane ima zadatak da se menja i osavremenjuje, podjednako se ravnajući prema zahtevima Vojske Srbije i akademske zajednice u Srbiji.

– Čuvena sentenca – „znanje je moć“ – dobila je u savremenom svetu, u doba informaciono-tehnološke revolucije, najočiglednije dokaze svoje apsolutne istinitosti. Kada je odbrana države u pitanju, moći znanja potrebno je dodati određene vrline i karaktere. Znanju je potrebno dodati odvažnost, rodoljublje, istrajnost i postojanu čast, sposobnost da se generacijama, u kontinuitetu, stremi ostvarivanju nacionalnih interesa, da bi uspeh bio zagarantovan. Zato je nužno da na Univerzitetu odbrane rade nastavnici koji, pored toga što prate razvoj svoje nauke i osavremenjuju nastavne planove i programe, svojim ponašanjem i životima svedoče vrednosti oficirskog kodeksa časti Vojske Srbije, koji primerom vaspitaju i poukom bude vrline naših kadeta. I zato je vaša uloga ogromna. Vi stvarate i školujete branitelje naše, one koji žive naizgled iste živote kao i svi drugi ljudi, ali koji su spremni i zakleti da u svakom momentu i po svaku cenu stave sve za odbranu naše otadžbine. I to mora da se ceni i to mora da se zna – naglasio je ministar Vučević.

On je, tom prilikom, govoreći o vremenu pred nama, istakao tri zadatka Univerziteta odbrane.

Prvi zadatak, kako je istakao ministar Vučević, odnosi se na školovanje oficira na osnovnim akademskim studijama i usklađivanje studijskih programa potrebama Vojske Srbije, a posebno u svetlu obaveznog služenja vojnog roka.

– Univerzitet odbrane mora da prati sve što se dešava na nivou države, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i ne može da bude izolovano ostrvo, nego deo jedinstvenog sistema. To se, takođe, odnosi i na sve nivoe školovanja koje realizujete. Kvalitet obrazovanja mora da bude prva briga, i da budete aktuelni u pogledu svih dešavanja u svetu – rekao je ministar odbrane.

Drugi važan zadatak, kako je ukazao, koji predstoji Univerzitetu odbrane jeste da naučnoistraživačku delatnost preciznije usmeri ka proučavanju  pojava, procesa i praksi koje su od strategijskog značaja za vojne i odbrambene sposobnosti Republike Srbije.

Kao treći zadatak, ministar Vučević označio je produbljivanje međunarodne vojne saradnje u oblasti školovanja i usavršavanja oficira kako bi u vremenu bezbednosnih izazova, svojim znanjem, imali izgrađen snažan odvraćajući faktor.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Милош Вучевић (@milosvucevic)

Na svečanosti su uručene i zahvalnice Univerziteta odbrane za saradnju Upravi za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane, Komandi za obuku, Fondu za nauku Republike Srbije, Medicinskom fakultetu u Beogradu, a priznanja su uručena i nastavnicima kojima je prestao radni odnos u protekloj godini, kao i najboljim kadetima.

Današnjoj svečanosti prisustvovali su članovi kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba Vojske Srbije, predstavnici naučnih i obrazovnih institucija, kao i brojni gosti.Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar