Kompanija Ilona Maska, Neuralink, ugradila čip u mozak čoveka

Cilj kompanije je da poveže ljudske mozgove sa računarima

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay

Milijarder Ilon Mask rekao je da je njegova kompanija ,,Neuralink“ prvi put uspešno implantirala jedan od svojih bežičnih čipova u mozak čoveka.

,,Početni rezultati pokazuju obećavajuće nervne impulse, a pacijent se dobro oporavlja“, rekao je.

Cilj kompanije je da poveže ljudske mozgove sa računarima i da pomogne u rešavanju složenih neuroloških stanja. Brojne konkurentske kompanije su već ugradile slične uređaje.

BBC News se obratio i ,,Neuralinku“ i američkom medicinskom regulatoru, Upravi za hranu i lekove (FDA), za komentar. FDA je u maju dala dozvolu Maskovoj kompaniji da testira čip na ljudima, što je prekretnica nakon ranijih borbi da dobije odobrenje.

Ovo je dalo zeleno svetlo za početak šestogodišnje studije tokom koje se robot koristi da hirurški postavlja 64 fleksibilne niti, tanje od ljudske kose, na deo mozga koji kontroliše „nameru pokreta“, navodi se u saopštenju kompanije.

Telepatija

Na društvenoj mreži X koju poseduje, a koja je ranije bila poznata kao Twitter, Mask je rekao da će se Neuralink-ov prvi proizvod zvati Telepatija. Telepatija bi, kako je rekao, omogućila ,,kontrolu vašeg telefona ili računara, a preko njih i skoro bilo kojeg uređaja, samo razmišljanjem“.

„Prvi korisnici će biti oni koji više ne mogu da koriste svoje udove“, nastavio je on.

Pozivajući se na pokojnog britanskog naučnika koji je imao bolest motornih neurona, on je dodao: ,,Zamislite da bi Stiven Hoking mogao da komunicira brže od daktilografa. To je cilj.“

Rivali

,,Neuralink“ se suočava sa rivalima, od kojih neki imaju iskustvo od dve decenije. ,,Blackrock Neurotech“ sa sedištem u Juti ugradio je svoj prvi od mnogih interfejsa između mozga i računara 2004. godine.

,,Precision Neuroscience“, koji je osnovao suosnivač Neuralinka, takođe ima za cilj da pomogne ljudima sa paralizom. A njegov implant podseća na veoma tanak komad trake koji se nalazi na površini mozga i može se ugraditi „mikro-prorezom“, što je, kako kaže, mnogo jednostavnija procedura.

Postojeći uređaji su takođe dali rezultate. U dve odvojene nedavne američke naučne studije, čipovi su korišćeni za praćenje moždane aktivnosti kada je osoba pokušala da govori, što je potom moglo da se dekodira kako bi im pomoglo u komunikaciji.Izvor: bizlife.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar