Velika Britanija: Počela još jedna nedelja štrajka železnice

„Zakon o minimalnom nivou usluge je jedan od mnogih korisnih alata za upravljanje prekidom štrajka, ali to nije srebrni metak”, rekao je portparol predstavnika železnice

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
železnica
Foto: Pixabay

U Velikoj Britaniji danas je počela još jedna nedelja štrajka železnice, posle neuspeha zakona britanskog premijera Rušija Sunaka da smanji uticaje u javnim uslugama do kojih obustava rada može da dovede.

Pojedini železnički operateri odlučili su da prihvate poziv sindikata ASLEF i ne primenjuju odredbe iz Zakona o štrajkovima koji se odnose na minimalni nivo usluga, a koji je za železnice određen na 40 odsto od normalnog reda vožnje.

„Zakon o minimalnom nivou usluge je jedan od mnogih korisnih alata za upravljanje prekidom štrajka, ali to nije srebrni metak”, rekao je portparol predstavnika železnice, javlja Tanjug.

Sa druge strane, portparol britanskog premijera Rišija Sunaka ranije je pozvao operatere železnica da iskoriste zakon kako bi minimizirali uticaj štrajka na putnike.

Vlada britanskog premijera, koja se, kako piše Rojters, suočava sa povećani pritiskom uoči izbora koji se očekuju kasnije ove godine, donela je prošle godine Zakon o štrajkovima kojim su poslodavci u određenim sektorima dobili ovlašćenje da od radnika traže da održavaju minimalne nivoe usluge tokom trajanja štrajka, kako bi poremećaji usluga nekih službi, poput hitne pomoći i železnice, bili svedeni na minimum.

Ranije ovog meseca železnički operater, LNER, odustao je od sprovođenja MSL posle pretnji sindikata ASLEF da će štrajk biti produžen za dodatnih pet dana.Izvor: Politika.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar