Srpski istoričar u ekspediciji na najsevernije ostrvo na planeti: Našao svedočanstva o našim rudarima

Pronašao ugovor iz 1925. godine koji je ratifikovala vlada Nikole Pašića

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Ilustracija, Foto:Pixabay/Dariusz Sankowski

Aleksandar Gajić, istoričar i autor monografija “140 godina srpsko-američkih diplomatskih odnosa”, otisnuće se na putovanje svog života u najsevernije ostrvo naseljeno na planeti – Svalbard. Prilikom istraživanja u Kongresnoj biblioteci, u Vašingtonu, došao je do dokumenta koji govori o ugovoru sa Svalbardom, potpisanim 1925. godine i koji se tiče eksploatacije uglja.

“Ovaj ugovor ratifikovala je vlada Nikole Pašića. U originalnom obliku se čuva na Svalbardu i odlučio sam da tamo odem na istraživanje. Došao sam na ideju sa prijateljem da uspostavimo kontakte sa norveško-američkom i ukrajinsko-ruskom postavkom i da im se pridružimo u ekspediciji. Pored kabinetskog istraživanja koje će biti sprovedeno, podrazumeva i odlazak ledolomcem, brodom, što je severnije moguće, ako nam uslovi dozvole”, naglašava sagovornik.

Aleksandar će se otisnuti na ekspediciju 28. januara i zadržaće se deset dana, a svoje putovanje će dokumentovati snimcima i fotografijama. Gajić napominje da je upravo na Svalbardu najkvalitetniji internet na svetu, a svi ljubitelji prirodnih lepota i avantura moći će i putem društvenih mreža da prate putovanje. Kako navodi, ovaj deo Artika je bio proglašen za prvu slobodnu međunarodnu zonu, koja nikome ne pripada, a tu je i naseljavanje našeg naroda na te prostore.

“Našli smo svedočanstva da je tu bila naseobina naših rudara, da li kao deo tima ruskih ili norveških rudara, to ćemo videti. Nakon toga, napravićemo javno predavanje u Novom Sadu o našem putovanju. Nadamo se da ćemo moći da dokumentujemo i auroru borealis, polarnu svetlost, kao i polarne medvede, lisice i razne vrste kitova. Ideja je da posetimo i napušteno mesto, pod nazivom Piramida, napuštenu istraživačku stanicu koja je nekada pripadala Sovjetskom savezu u kojoj se i dalje nalazi bista Lenjina. Mesto je napušteno 1992. godine i danas je grad duhova. Sve je zaleđeno, a na osnovu snimaka koje smo dobili izgleda kao da ljudi i dalje žive tamo, iako je sve napušteno”, govori istoričar za nsuzivo.

Pred njim su bile visinske fizičke pripreme, jer temperature idu i do minus 40! Ističe da je spreman na sve uslove, da straha nema, jer je tokom protekle godine posetio i Patagoniju.

“Navikao sam na razne uslove tokom 20 godina svog istraživačkog rada”, reči su Gajića.

U monografiji “140 godina srpsko-američkih diplomatskih odnosa” uradio je analizu diplomatskih odnosa između dve zemlje i uradio intervjue sa ključnim ličnostima politike Srbije i Amerike.

“Prilikom istraživanja pronašli smo mnogo dokumenata o raspadu Jugoslavije, koje ćemo objaviti u dopunjenom izdanju knjige gde će se naći dodatne stvari u vezi sa uticajem, pozitivnim i negativnim, na raspad”, zaključio je Gajić.Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar