Ako imate tinejdžere u kući ovo morate da znate: O ovim temama treba da razgovarate, a oni će ih prećutkivati

Dajte sve od sebe da uspostavite otvorenu komunikaciju sa vašim tinejdžerom, jer ne postoji važnija stvar u odnosu roditelj-dete

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pexels/Karolina Grabowska

Tinejdžersko doba može biti vrlo naporan period, kako za decu, tako i za roditelje.

Deca u tom periodu polako postaju odrasli ljudi i po prvi put se suočavaju sa ozbiljnijim problemima.

Od njih se zahteva da budu dobri đaci, da postižu odlične rezultate u sportu, da izbalansiraju vreme koje provode sa prijateljima, ali i sa porodicom, zbog čega se mnoga deca suočavaju sa različitim izazovima.

Nedavno je sprovedeno istraživanje koje je pokazalo o kojim temama deca ne vole da razgovaraju sa svojim roditeljima, kao i šta je ono što im je najpotrebnije u tom periodu. Svakako je bitno da zapamtite da tinejdžerski problemi nisu bezazleni i da ne treba da ih uzimate “zdravo za gotovo”.

Privatnost

Ovo je jedna od najčešćih stvari koja je potrebna vašem detetu, iako ono neće direktno to da vam kaže. Istraživanje je pokazalo da deca uglavnom zbog toga ćute jer ne žele da izazovu negativnu reakciju kod svojih roditelja.

Ako ste u mogućnosti, potrudite se da detetu obezbedite onoliko privatnosti koliko mu je to potrebno. Nemojte ulaziti u sobu bez kucanja i poštujte njegovu privatnost. Potrudite se da verujete svom detetu jer je u periodu puberteta to njima i te kako potrebno.

Prigovaranje

Istraživanje je pokazalo da deca ne žele roditeljima da kažu neke stvari jer znaju da će naići na prigovore. Dete samo želi da ga saslušate, bez “zvocanja” i osuđivanja, a to je nešto što roditelji rade svakodnevno. Ako vam se dete požali na profesora ili vam otkrije bilo koji problem koji ga muči, budite tu za njega ipotrudite se da ga saslušate bez prigovaranja i osuđivanja.

Nemojte odmah da svaljujete krivicu na njega i ono će shvatiti da može da se osloni na vas, zbog čega će nastaviti da vam se otvara kad god ga nešto muči.

Škakljive teme

Kad su tinejdžerske ljubavi u pitanju, mnogi roditelji su strogi.

Većina njih smatra da u tom periodu nema potrebe za izlascima, niti za ulaženjem u ljubavne veze. Zbog toga se može desiti da vaše dete izlazi sa društvom ili sa osobom koja mu se sviđa, ali bez vašeg znanja. Ono što treba da uradite je da se opustite i da mu verujete po tom pitanju jer je svakako bolje da budete upućeni u ono što se dešava u životu vašeg deteta, nego da živite u neznanju.

Loše ocene

Svako od nas je bar jednom prećutao loše ocene kod roditelja. Ovo je jedna od najčešćih stvari koje će dete pokušati da sakrije od vas. Razlog je takođe burna reakcija, a ono što možete da uradite da to promenite jeste da budete svesni da jedna loša ocena svakako ne znači da je vaše dete loš đak.

Ukoliko vaše dete često ima loše ocene, razgovarajte sa njim o tome, pitajte ga da li mu je teško da savlada gradivo ili mu pomozite da nauči lekciju.

Seks

Istraživanja su pokazala da gotovo trećina tinejdžera ne želi da razgovara sa svojim roditeljima o svom prvom seksualnom iskustvu, što je veoma zabrinjavajuće. Nemojte dozvoliti da imate takav odnos sa svojim detetom – vi treba da budete prva osoba od koje će vaše dete naučiti najvažnije stvari o polno prenosivim bolestima, kontracepciji, trudnoći i ostalim važnim temama. Na kraju, setite se sebe u tinejdžerskim danima i biće vam mnogo lakše da razgovarate o tome sa svojim detetom.

Nasilje

Ovo je jedna od veoma važnih tema o kojima roditelji treba da razgovaraju sa svojom decom.

Deca često imaju problem da razgovaraju o ovakvim stvarima, pa je potrebno da ovoj temi pristupite pažljivo. Budite tu za svoje dete i razgovarajte sa njim o ovakvim stvarima. Naučite svoje dete da nije sramota govoriti o temama koje se tiču nasilja.

BONUS VIDEO:Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar