Albanci ponovo prekrajaju istoriju: Na Božić pokušali da ukradu crkvu Presvete Bogorodice Ljeviške

Portal "Koha" tekst je objavio pod naslovom "Crkva Svete Petke u Prizrenu, univerzalna kulturna baština Kosova"

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/youtube

Uprkos pozitivnom izveštavanju o pravoslavnom Božiću i božićnim željama glavnih kosovskih političkih lidera, portal “Koha”, nekada poznat po profesionalnom novinarstvu, postao je medij koji često objavljuje jednostrane, pseudoistorijske tekstove koji podstiču etničku i versku mržnju, posebno protiv SPC.

Ovako su iz manastira Visoki Dečani reagovali na pisanje “Kohe”, čiji je tekst objavljen na Božić, i još je jedan pokušaj prekrajanja istorije. Na meti se našla crkva Presvete Bogorodice Ljeviške u Prizrenu, a navedeno je kako je ona izgrađena na “temeljima paganskog dardanskog svetilišta”.

Iz manastira Visoki Dečani ističu da ne postoje konkretni i pisani dokazi o takvim tvrdnjama:

– Dardanija i kasnije Mezija, koje se pominju u rimskim hrišćanskim izvorima, bile su administrativne regije Rimskog carstva i nisu povezane isključivo sa modernim etničkim identitetima. Nekadašnju crkvu Panagije Eleouse – Bogorodice Ljeviške rekonstruisao u 14. veku kralj Stefan Milutin, koji joj je dodao značajne karakteristike, dajući sadašnju strukturu sa pet kupola. To je opširno dokumentovano u srednjovekovnoj i modernoj istorijskoj i umetničkoj literaturi.

U saopštenju se navodi i da je “crkva u 17. veku pretvorena u džamiju, kada je korišćena za muslimanske molitve petkom, poznata kao Petka džamija (ili Crkva Svete Petke – Šentje Prempte na albanskom). To upućuje, kako objašnjavaju, da ovaj naziv nema veze sa prvobitnim imenom crkve, već sa džamijom:

– A nakon balkanskih ratova 1912-1913. i oslobođenja od osmanske vlasti, ona je ponovo pretvorena u crkvu, pronađene su mnoge freske sa srpskim natpisima i nastavlja da funkcioniše kao pravoslavna crkva i istorijsko sedište srpsko-pravoslavnih episkopa na Kosovu. Složena vizantijska i srpska istorija ove crkve ne opravdava poricanje njenog sadašnjeg identiteta kao Uneskove svetske baštine koja pripada SPC, registrovana pod istorijskim imenom Presveta Bogorodica Ljeviška.

Otimanje baštine

Portal “Koha” tekst je objavio pod naslovom “Crkva Svete Petke u Prizrenu, univerzalna kulturna baština Kosova”. Autor je Agon Rezja, za koga se navodi da je istraživač srednjeg veka i doktorand na Univerzitetu u Zagrebu.Izvor: Novosti

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar