Mađari optužili Hrvate: Jadranski naftovod se bogati ratnim profiterstvom

Kako je, ističu, povećanje daleko nadmašilo povećanje evropskih cena energenata, čini se opravdanom pretpostavka da JANAF profitira u ratu između Ukrajine i Rusije.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay

Mađarska naftna, gasna i petrohemijska kompanija MOL kritikovala je danas politiku cena JANAF-a (Jadranski naftovod), potvrđujući na taj način reči svog šefa Zoltana Hernadija, koji je u intervjuu za mađarski portal „Indeks” prigovorio hrvatskoj kompaniji, između ostalog, visoke tarife za transport nafte.

U saopštenju MOL-a se ponovo ističe da je cenovna politika JANAF-a i dalje nepravedna i podrazumeva previsoke cene, zasnivajući svoj prigovor na poređenju sa ostalim evropskim cenama. Smatraju da je JANAF poslednjih godina značajno poskupio svoje usluge, ali ih prozivaju i za ratno profiterstvo.

„MOL već dugo istražuje razloge izuzetno visoke naknade koju traži JANAF, ali do sada nije uspeo da pronađe uverljivo objašnjenje: cena kilometra koju primenjuje JANAF nesrazmerno je i nerazumno skupa. Ni dosadašnja izjašnjavanja JANAF-a o tome nisu donela nikakve uverljive argumente o razlozima za to”, navodi se u saopštenju MOL-a.

Kako je, ističu, povećanje daleko nadmašilo povećanje evropskih cena energenata, čini se opravdanom pretpostavka da JANAF profitira u ratu između Ukrajine i Rusije.

„U ovom vrlo napetom razdoblju, umesto da pokaže regionalnu solidarnost, JANAF je odlučio da kapitalizuje izloženost Češke – koja nema izlaz na more, kao i Mađarske i Slovačke, čije su rafinerije uveliko zavisne o Jadranskom naftovodu kao jedinoj održivoj alternativi ruskoj nafti”, naveli su u saopštenju.

S druge strane, kažu, jasno je da su prihodi JANAF-a vrtoglavo porasli, te da u poslednje vreme beleži rekordne finansijske rezultate.

„Kao firma s istinskim srednjevropskim načinom razmišljanja, a kojoj je iznad svega prioritet bezbednost snabdevanja gorivom, MOL je uvek bio čvrsti zagovornik regionalne saradnje. Suprotno tvrdnjama JANAF-a, MOL nije upoznat s „proverenom metodologijom” koju JANAF primenjuje u određivanju cena: zapravo, firma je samo navela ono što je očito kada je otkrila činjenicu da se njihov proračun zasniva na kilometrima, ali nije pružila nikakvo opravdanje za ekstremnu cenu, što je čini još proizvoljnijom”, navela je mađarska kompanija.

„U tom smislu MOL ostaje otvoren da sazna više o razlozima koji stoje iza JANAF-ove politike cena, kako bi je mogli bolje uporediti s cenama drugih evropskih operatera naftovoda”, dodaje MOL.Izvor: Politika.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar