“Jedna mala Srbija godinu završava dobro, mnogo bolje nego i razvijenije ekonomije”

Ministar finansija Siniša Mali bio je gost jutarnjeg programa televizije Pink

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/TV Pink

Ministar finansija Siniša Mali kaže da Srbija treba da bude zadovoljna rezultatim ostvarenim u 2023. godini, imajući u vidu da kriza u svetu i dalje traje.

– Jedna mala Srbija godinu završava dobro, mnogo bolje nego i razvijenije ekonomije – istakao je Mali i podsetio da je Srbija dobila pozitivno mišljenje MMF, koji je konstatovao da smo stabilni i jaki i da smo mnogo bolje odgovorili na sve izazove, koje je globana kriza donela.

Ako pogledate svaki indikator ekonomske situacije vidite da naša ekonomija i dalje raste. Jedna velika nemačka ekonomija je već u reseciji i pada. Stopa rasta nam je u trećem kvartalu bila 3,6 odsto, a ovu godinu ćemo završiti sa 2,5 ili 2,6. Prvi put u istoriji ćemo preći taj nivo od 69 milijardi evra bruto domaćeg proizvoda, a pre samo 11 godina je bio 33 milijarde. Rastemo i to je važno, jer tada imate prostor za investicije, za povećanje plata i penzija.

Govoreći o stopi nezaposlenosti, Mali je rekao da je ostvaren veliki uspeh i da je ona na rekordno niskom nivou.

– Stopa nezaposlenosti je devet osto, sa druge strane imamo i rekordan broj zaposlenih, a to j 2, 3 miliona ljudi. Oni rade, plaćaju poreze, doprinose…U drugim zemljama stotine hiljada ljudi ostaje bez posla – rekao je ministar.

Kada je reč o stranim investicijama, takođe su ostvareni odlično rezultati.

– Ove godine ćemo ponovo imati rekord 4,4 ili 4,5 milijardi evra. Zainteresovanost investitora ne jenjava. Imamo i rekordne devizne rezerve što nam omogućava da držimo stabilan kurs – istakao je Siniša Mali.Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar