“S velikom tugom moja žena i ja smo se osećali prisiljeni da se povučemo”: Princ još uvek smatra da je to njegov dom

Princ Hari još uvek smatra Ujedinjeno Kraljevstvo svojim domom uprkos tome što se 2020. sa suprugom Megan Markl preselio u Kaliforniju kako bi započeli novi život

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/You Tube/ABC News

“Ujedinjeno Kraljevstvo je moj dom”, rekao je vojvoda od Saseksa u pisanoj izjavi pripremljenoj za njegov pravni spor protiv Ministarstva unutrašnjih poslova zbog promene njegovih
“Ujedinjeno Kraljevstvo je centralno mesto u baštini moje dece i mesto za koje želim da se osećaju kao kod kuće jednako kao i na mestu gde trenutno žive u SAD. To se ne može dogoditi ako ih nije moguće zaštititi dok su na tlu Ujedinjenog Kraljevstva”, dodao je Hari tvrdeći da bi svoju suprugu doveo “u opasnost”, a sebe u “štetu” ako im se ne pruži odgovarajuća zaštita.

Princ je takođe izneo tvrdnju da su on i Markl izbačeni iz Ujedinjenog Kraljevstva, rekavši: “Bilo je to s velikom tugom za oboje što smo se moja žena i ja osećali prisiljeni da se povučemo iz ove uloge i odemo iz zemlje 2020.”

Od januara 2020. Hari je učinio sve da izgleda kao da je njegov i suprugin odlazak iz kraljevskog života odluka koju su doneli zajedno, a ne ona koja im je bila “nametnuta”. “Odluku koju sam doneo da se moja supruga i ja povučemo nije odluka koju sam doneo olako”, rekao je tada princ na dobrotvornom događaju u Londonu.

“Bilo je to mnogo meseci razgovora nakon toliko godina izazova. I znam da nisam uvek odlučivao kako treba, ali što se ovoga tiče, stvarno nije postojala druga opcija”, dodao je. Kraljevski stručnjak Omid Skobi otkrio je tada da Hari i Markl možda ne bi napravili taj izbor da se član porodice zauzeo za njih.

Tvrdio je da je njegova porodica “bila izložena dobro dokumentovanim neonacističkim i ekstremističkim pretnjama”

Skobi je rekao da je u martu 2020. par smatrao da odlazak iz UK-a “nije potreban”, ali su bili prisiljeni na to nakon što su bili “prepušteni sami sebi u nemogućim okolnostima, čak i tokom njene trudnoće”.Bakingemska palata tvrdila je da su stariji članovi kraljevske porodice bili zaslepljeni odlaskom Harija i Markl. “Razumemo njihovu želju da zauzmu drugačiji pristup, ali ovo su komplikovana pitanja za koja će trebati vremena da se reše”, stoji u saopštenju iz palate u januaru 2020.

Hari i Markl potom su zvanično podneli ostavke na sve kraljevske dužnosti u februaru 2021., ali njihov predstavnik rekao je u to vreme da je par ostao “predan svojoj dužnosti i službi Ujedinjenom Kraljevstvu i celom svetu te je ponudio svoju kontinuiranu podršku organizaciji koju su predstavljali bez obzira na zvaničnu ulogu”.

Kralj Čarls III tada je odlučio da iseli Harija i Markl iz Frogmor Kotedža kako bi kraljevsko imanje dao princu Endruu. Paru je takođe oduzeto obezbeđenje jer više nisu članovi kraljevske porodice. Princ Hari je zatim ustanovio da ne oseća da je njegova porodica sigurna kada putuju u njegovu domovinu.

U peticiji iz januara 2022. Harry je tvrdio da je njegova porodica “bila izložena dobro dokumentovanim neonacističkim i ekstremističkim pretnjama” te se ponudio sam platiti troškove obezbeđenja kako ne bi uticao na britanske porezne obveznike.

 



Izvor: Kurir, Index.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar