Sezona je kiselog kupusa, a kako biste istinski uživali u njegovom ukusu, najvažnija stvar je da kupite najbolji kupus.
Idealno bi bilo da prvo kupite jednu ili dve glavice i proverite da li kupus ima slatkast ukus. Ako ima, to je pravi, a ako je malo ljutkast, bolje ga potrošite za salatu ili kuvanje i za burence potražite neki drugi.
Takođe, proverite da slučajno nema puževa golaća u glavici, jer ako je rod takav, kiseli kupus se neće održati.
Dobre su one sorte koje imaju tanje “žile”, a poslovično su najbolji “futoški” i “srpski melez”. Kad odaberete pravi kupus, očistite ga temeljno od spoljnih listova, a onda zarežite svaki koren “na krst” i izvadite sredinu što više možete. U svaku izdubljenu glavicu sipajte po kašičicu soli, pa ih ređajte pažljivo jednu uz drugu.
Glavice ne smeju da se pritiskaju, ali ni da budu suviše labavo spakovane. Otvor u korenu, u kome je so, ostaje okrenut prema gore. Dok ređate glavice, sa strane uglavite i plastično crevo koje treba da ide od dna do vrha bureta. Služiće za pretakanje rasola.
Kad poređate glavice, postavite plastičnu rešetku ili čamove daščice i pritisnite kamenom te ostavite preko noći da kupus odstoji. Ako sutradan može da se doda još neka glavica, popunite bure još malo. Razmutite so u hladnoj vodi, tako da ukus bude neprijatno slan.
Prelijte kupus, zatvorite i već sutradan proverite da li bi trebalo dodati još presolca. Čim se počne osećati izmenjen miris, počinje pretakanje i ono se obavlja svaki dan. Crevom je potrebno izvući pun lonac presolca sa dna bureta, pa ga preliti odozgo preko kupusa. Proceduru ponovite nekoliko puta.
Kada kupus dostigne željeni nivo kiselosti, dodajte u bure vinobran, prema uputstvu na kesici, a u skladu s količinom kupusa. Dok čekate da se ukiseli, možete spremiti manje bure ili neku veću teglu ribanca.
Ja nikad ne pretačem kupus...nema potrebe.Sve navedeno uradim isto kao u tekstu.Jedino što stavim Rena,ren po dužini isečem na štapiće.U bure od 60l.stavim oko 30-32/3kg.kupusa.Na tu količinu stavim rena oko 300-400gr.par štapića stavi na dno,slažem usoljene glavice do pola...opet nekolika štapića Rena...glavice do vrha i odozgo ren.Uvek patim da mi za odozgo bude najviše štapića Rena.Ovako ukiseljen kupus može stajati do sledeće godine,stalno je čvrst...rasol ostane bistar ...ren kupusu poboljša ukus,prirodan je konzervans i nema šanse da se stvara plesanj.Jeste da je ren skup,ja radije rizikujem da platim ren...bar sam sigurna da neću imati problem.