Likovi u video igrama će pričati našim glasom pomoću veštačke inteligencije

Novi patent kompanije Electronic Arts objašnjava kako će igrači moći da pozajme svoj glas likovima u igrama

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/ErikaWittlieb

Da li biste želeli da glavni likovi u igrama zvuče kao vi? Upravo je to cilj najnovije tehnologije kojom kompanija EA želi da unese dozu imerzije kakva do sada nije viđena u gejmingu.

Electronic Arts je podneo patent još 2020. godine, ali je tek nedavno postao dostupan javnosti, kada ga je i primetio portal veryallgaming. Ukoliko ikada oživi, ova tehnologija će koristiti sofisticirane sisteme za generisanje govora koji zvuči kao da ga izgovara igrač, uključujući sve sitnice koje ga čine karakterističnim, poput tona, emocija i naglašavanja glasova.

Kako mnoge igre omogućavaju gejmerima da svom liku naprave lice kakvo požele, dodavanje sopstvenog glasa je zaista nešto što bi iskustvo gejminga podiglo na viši nivo, a svemu dalo veoma ličnu notu.

Imali smo priliku da vidimo kako je veštačka inteligencija korišćena kako bi se “oživeo” glas Vala Kilmera u filmu Top Gun: Maverick, ali i da je Džejms Erl Džons omogućio kompaniji Lucasfilm da koristi njegov glas za ulogu Darta Vejdera, što je i učinjeno u Obi-Wan Kenobi mini-seriji.

Međutim, za takve poduhvate su bili neophodni sati i sati arhivskog materijala, pa će biti veoma interesantno videti koliko će vremena biti potrebno gejmerima da istreniraju glas svog digitalnog dvojnika, ali i kakav će finalni rezultat biti.

Ono što nije navedeno u patentu jeste odgovor na pitanje ko ima pravo na generisani glas.Izvor: Mondo

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar