Zelenski izgubio podršku: Zapad smišlja scenario za kraj rata u Ukrajini, ostalo još samo da ga “napiše”

U javnosti se sve češće pominje otopljavanje odnosa Rusije i Amerike, a praktično je ostalo još samo da se napiše scenario za okončanje rata u Ukrajini.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/Youtube

Izgleda da Zapad više ne veruje u Ukrajinu i Zelenskog.

Pojedini lideri zemalja EU već otvoreno peru ruke od Ukrajine, dok se drugi kriju iza budžeta u kojima nije ostalo previše za pomoć Zelenskom.

U javnosti se sve češće pominje otopljavanje odnosa Rusije i Amerike, a praktično je ostalo još samo da se napiše scenario za okončanje rata u Ukrajini.

Zemlje članice EU su daleko od postizanja dogovora o popunjavanju zajedničkog budžeta bloka, uključujući 50 milijardi evra za Ukrajinu, uoči samita u Briselu 14. i 15. decembra.

Pokušaji EU da postigne kompromis o pomoći Ukrajini otežani su pobedom krajnje desničarske stranke na izborima u Holandiji i nedavnom presudom nemačkog suda koja je ograničila budžet nemačke vlade.

Nemačko ministarstvo finansija zamrzlo je budžet za dodatne vladine rashode do kraja 2023. godine. Ova mera će uticati na skoro celokupna budžetska izdvajanja različitih ministarstava zemlje.

Zelenski nema podršku ni u Ukrajini

Zelenski vrtoglavo gubi saveznike i u svojoj zemlji.

Kličko se složio sa rečima glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog da je Kijev u pat poziciji na frontu.

„Zalužni je rekao istinu. Ljudi ponekad ne žele da čuju istinu. Ali na kraju on snosi odgovornost. Objasnio je i opravdao kakva je trenutna situacija. Naravno, možemo u euforiji da lažemo naš narod i naše partnere. Ali to ne može da se radi večno. Neki naši političari kritikovali su Zalužnog zbog njegovih jasnih reči, ali uzalud. Ja sam na njegovoj strani“, rekao je Vitalij Kličko.

Prošle nedelje je kabinet ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog naložio šefovima regionalnih administracija da prekinu bilo kakvu komunikaciju sa glavnokomandujućim Oružanih snaga Ukrajine Valerijem Zalužnim.

Dve opcije za mir

Nedavno preminuli Henri Kisindžer je tvrdio da Zapad treba da razmotri dve opcije kako bi se obezbedio mir u Evropi. Prvo, da primi Ukrajinu u NATO, drugo da inicira zbližavanje sa Rusijom kako bi se stvorila stabilna granica u istočnom delu regiona.

„Zbog evropske bezbednosti, bolje je imati Ukrajinu u NATO-u, gde ne može da odlučuje o teritorijalnim zahtevima na nacionalnom nivou“, zaključio je bivši državni sekretar Amerike.Izvor: Politika

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar