Ova 2023. godina je NAJTOPLIJA u istoriji ikada, a naučnici upozoravaju da bi sledeća mogla biti još gora

Topljenje glečera, šumski požari, otopljavanje su problemi prouzrokovani efektom staklene bašte

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/Bruno

Prema izveštaju Svetske meteorološke organizacije (SMO), 2023. godina će biti najtoplija godina u istoriji, sa velikom razlikom u odnosu na prethodnu najtopliju godinu i dostići će globalno zagrevanje od oko 1,4 stepena Celzijusa.

U 2016. godine svet je bio za oko 1,2 stepena Celzijusa iznad predindustrijskog proseka. Danas su se svetski lideri sastali u Dubaiju na godišnjem klimatskom samitu UN COP28.

– Efekat staklene bašte je rekordno visok. Globalne temperature su rekordno visoke. Porast nivoa mora je rekordno visok. Led na Antarktiku je na rekordno niskom nivou – rekao je generalni sekretar SMO Petteri Taalas.

Rezultati izveštaja, međutim, ne znače da će svet premašiti dugoročni prag zagrevanja od 1,5 stepeni Celzijusa, za koji naučnici kažu da je gornja granica za izbegavanje katastrofalnih klimatskih promena, prema Pariskom sporazumu iz 2015. godine.

Ove godine, antarktički led dostigao je najniži zabeleženi zimski maksimum. Bio je oko milion kvadratnih kilometara manji nego prethodne rekordne godine.

Švajcarski glečeri izgubili su oko 10 odsto preostale zapremine u protekle dve godine, navodi se u izveštaju, dok su šumski požari spalili rekordnu površinu u Kanadi, koja čini oko 5 odsto šumske površine na Zemlji.

Klimatske promene, podstaknute sagorevanjem fosilnih goriva, u kombinaciji sa pojavom prirodnog fenomena El Ninjo u istočnom Pacifiku, uticale su na pomenute rekorde.

Naučnici kažu da bi sledeća godina mogla biti gora, jer će uticaj El Ninja verovatno dostići vrhunac ove zime i dovesti do viših temperatura 2024. godine.Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar