Šest lampica u automobilu koje je opasno ignorisati tokom zime

Automobilski stručnjaci sastavili su vodič o nekoliko lampica upozorenja koje nikako ne biste trebalo da zanemarite.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay

Vožnja za vreme zimskih uslova zna da bude poprilično stresn,a te se mnogi tokom celog iskustva vožnje osećaju nervozno. Iz tog je razloga važno prepoznati neke znakove upozorenja, koji nam ujedno pomažu da ostanemo sigurni, kao što to recimo čine lampice upozorenja u našem autu.

Automobilski stručnjaci sastavili su vodič o nekoliko lampica upozorenja koje nikako ne biste trebalo da zanemarite tokom hladnog vremena, ali i inače.

S nekima od njih ste verovatno već davno upoznati, a neka će vam doći kao pravo osveženje, kao i saveti o postupcima nakon što se neka od njih upale.

1) ABS upozorenje

Suastav protiv blokiranja kočnica (ABS) označava grešku u kočnicama ili senzorima, što može uzrokovati probleme prilikom usporavanja. Potpuno ispravne kočnice presudne su za sigurnost vozila.

2) ECU/upozorenje za problem u motoru

Većina ECU svetlosnih sastava koristi crveno svetlo kako bi označila nivo greške. Crveno svetlo upozorava vas na ozbiljan kvar, pa zaustavite vozilo i odmah pozovite servis.

Ako je svetlo žuto, to obično znači grešku s plinovima i trebalo biste moći da vozite sigurno, ali svakako posetite najbliži servis.

3) Svetlo upozorenja vazdušnog jastuka

Svetlo upozorenja vazdušnog jastuka upaliće se ako postoji problem sa sastavomili mehanizmom sigurnosnog pojasa.

Nakon što je upaljeno ovo svetlo, potrebno je da se sigurno zaustavite ili oprezno vozite do najbliže garaže. Ako dođe do nesreće dok je upaljeno svetlo,jastuci se neće aktivirati, pa se ne preporučuje da vozite dok je upaljeno.

4) DPF lampica – filter je napunjen čađom

U dizel automobilima, čađa se može nakupiti u filteru i uzrokovati začepljenje. Vozila će imati ugrađen “regenerator” koji sagorijeva čađu i uklanja naslage, no to se događa samo pri određenim brzinama.

Ako ne uklonite nakupljenu čađu u ispušnom sustavu, to će smanjiti protok vazduha i uticaće na rad automobila.

5) Lampica za bateriju

Ako se lampica upozorenja na bateriju, odnosno akumulator, pojavi kada upalite vozilo i ostane upaljena dok motor radi, to znači da postoji problem.

Razlog tome mogu biti problemi poput olabavljenog kabla ili nižih temperatura koje usporavaju hemijski proces u akumulatoru, ugrožavajući njenu sposobnost zadržavanja baterije napunjenom. To takođe može značiti da ćete na kraju ostati bez struje i da ćete se zaustaviti tokom vožnje.

6) Lampica za ulje

Ova upaljena lampica može značiti da je niz stvari pošlo po zlu. Od niskog nivoa ulja do kvara na motoru vozila. Vožnja tokom koje je ova lampica upaljena, može uzrokovati problem s motorom u vozilu, a moguće je i trajno oštećenje motora.Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar