Istorijski podvig kardiohirurga u Srbiji: Pacijentu ugrađena dva veštačka srca

Ključna prednost ovog inovativnog pristupa je u tome što su ove pumpe znatno lakše i manje bučne u poređenju sa sličnim uređajima.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay

U Klinici za Kardiohirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije izvedena je istorijska operacija ugradnje dve srčane pumpe u srce jednog pacijenta, pružajući mu šansu da premosti teškoće uzrokovane terminalnim stadijumom srčanog popuštanja i čeka transplantaciju srca.

Operacija, izvedena u ponedeljak, 27. novembra, predstavlja prvi takav zahvat u Srbiji.

Dr Emilija Nestorović, kardiolog, načelnik Odeljenja za transplantaciju srca i mehaničku potporu srcu Klinike za kardiohirurgiju UKCS, ističe da su pumpe projektovane da zamene i levu i desnu stranu srca, funkcionišući poput veštačkog srca.

Ključna prednost ovog inovativnog pristupa je u tome što su ove pumpe znatno lakše i manje bučne u poređenju sa sličnim uređajima, pružajući pacijentima veći komfor i omogućavajući im povratak normalnom načinu života.

– Operacija je trajala 4 sata nakon čega je usledio intenzivan rad u jedinici intenzivnog lečenje kako bi se uskladila aktivnost dve veštačke pumpe sa aktivnošću pacijentovog srca. Pacijent je mlad, ima 53 godine, sa dijagnozom srčane slabosti, koji se dugo leči u našem centru i nalazi se na listi za transplantaciju. Zbog značajnog pogoršanja u toku poslednje hospitalizacije sa radom i leve i desne strane srca sa svega 8 odsto, i nestabilnošću uprkos svim pokušajima medikamentalnog lečenja, ova operacija je bila jedina šansa da mu produžimo život – objašnjava dr Nestorović.

S obzirom na kompleksnost same dijagnoze, kliničkog stanja pacijenta i same operacije, tim su činili kardiohiruzi, kardiolozi, anesteziolozi, perfuzeri, instrumentarke, anestetičari i naravno medicinske sestre koje predstavljaju značajan deo tima u celom postoperativnom oporavku.

– Operacija u ovom slučaju predstavlja prelazno rešenje, da omogući pacijentu šansu da na listi za transplantaciju dočeka novo srce. Srčane pumpe nemaju rok trajanja i kod pacijenta koji iz bilo kojih razloga imaju kontraindikaciju za transplantaciju srca, poput godina starosti, bolesti drugih organa, mogu predstavljati i definitivni način lečenja – rekla je dr Nestorović.Izvor: Republika

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar