Posle šest meseci Dušan Obrenović pušten da se brani sa slobode

Obrenović je uhapšen u Zvečanu na severu KiM 29. maja tokom sukoba sa Kforom

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Twitter/PetkovicPetar

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je danas da je Dušan Obrenović, posle šest meseci, pušten iz zatvora da se brani sa slobode.

“Hrabri mladić Dušan Obrenović danas je posle šest meseci, uz kauciju, pušten iz zatvora da se brani sa slobode i upravo se pridružio svojoj sestri koja ga je željno iščekivala.Njihov zagrljaj za nas je najveća satisfakcija posle svega što je Dušan preživeo”, napisao je Petković na društvenoj mreži X.

Obrenović je uhapšen u Zvečanu na severu KiM 29. maja tokom sukoba sa Kforom.

 

Advokat Miljković: Obrenović stigao kući, hvala svima na podršci prethodnih šest meseci

Njegov advokat Predrag Miljković za Kosovo onlajn kaže da je Obrenoviću mera pritvora zamenjena merom jemstva i on je, nakon što je predloženi iznos isplaćen, iz zatvora u Podujevu stigao kući u Kosovsku Mitrovicu.

“Posle šest meseci danas je Specijalni sud usvojio i doneo rešenje kojim se Dušanu Obrenoviću zamenjuje mera pritvora, merom jemstva. Mi smo danas taj predloženi iznos položili i ja sam danas oko 16 sati otišao u Podujevo i konačno, uslovno rečeno, preuzeo Dušana Obrenovića i doveo ga u njegovu rodnu Kosovsku Mitrovicu”, rekao je Miljković.

Advokat ističe da je Obrenovićevo puštanje na slobodu bilo veoma emotivan trenutak.

“Ovo je predmet koji je bio veoma zahtevan i biće verovatno. Drago mi je što je on konačno sa svojom sestrom. Znam koliko su ljudi bili uz njega i zahvalni smo svima na pomoći i podršci koju su nam pružali svih ovih šest meseci”, istakao je Miljković.

Obrenović je uhapšen pre izbijanja nereda u Zvečanu 29. maja, pod optužbom za napad na pripadnike Kfora i Kosovske policije.

Sud u Prištini mu je 30. oktobra produžio pritvor za još dva meseca, što je bilo četvrto produženje pritvora.

Njega su, tokom zadržavanja u pritvoru, brutalno pretukli pripadnici Kosovske policije, a nakon određivanja pritvora, prebačen je u zatvor u Podujevu.

Oficir za vezu Beograda i Prištine Dejan Pavićević ranije je rekao da su Obrenović i Radoš Petrović privedeni bez obzira na to što postoje dokazi da nisu ni na koji način učestvovali u neredima 29. maja u Zvečanu, jer ih je Kfor odveo 20 minuta pre nego što je sve počelo.

Radoš Petrović je 23. juna pušten da se brani sa slobode.

Pre nego što je prešao u pravoslavlje zvao se Sulejman

Dušan Obrenović rođen je u mešovitom albansko-bošnjačkom braku i zvao se Sulejman, a pre nekoliko godina je odlučio da uzme pravoslavlje i promeni ime. Živi u Severnoj Mitrovici, a 2016. godine se pokrstio, i umesto islama uzeo pravoslavnu veru. Tada je promenio i ime, a kaže da se u pravoslavlje zaljubio od malena.

“Ja nisam prešao, pošto su naši preci bili pravoslavni, ja sam se samo vratio. Otac, poreklom iz Brčkog, rekao je da nema problema, sestra se nije bunila, a majka nije bila oduševljena“, rekao je pre nekoliko godina Obrenović za medije.

Foto: Facebook printscreen

Dušan je tada istakao da je jedva dočekao krštenje.

“Otac je, recimo, ateista. On meni nije branio, rekao mi je: ‘Sine, ako si ti tako odlučio, to je tvoja stvar’. I ja sam se eto, uz Božiju pomoć 2016. godine, osmi maj je bio, na Markovdan, krstio u manastiru Banjska, kod oca Danila, igumana“, ispričao je Dušan.

Prezime je uzeo po dinastiji Obrenović, ime po caru Dušanu, a slavu Svetog Jovana. Većina prijatelja iz Kosovske Mitrovice je prihvatila njegovu odluku, ali kako sam kaže, ima i sugrađana kojima se to nije dopalo.Izvor: Objektiv.rs, Kosovo online

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar