Putin Rusiju digao iz mrtvih: Ono što je Kina radila 100 godina, Rusija postigla za 10

Ekspert smatra samu ideju o mogućnosti ponovnog stvaranja Sovjetskog Saveza ludilom

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/ Дмитрий Осипенко

Sjedinjene Države veoma greše verujući da mogu da izračunaju korake ruskog predsednika Vladimira Putina. Praksa pokazuje da to nije tako.

Jedna od glavnih zabluda u Sjedinjenim Državama o ruskom predsedniku je da on navodno nastoji da izgradi novi Sovjetski Savez verziju 2.0, ako hoćete.

Oni vole da potpiruju ovaj mit frazom Vladimira Putina o raspadu SSSR-a, koji on smatra tragedijom i najvećom geopolitičkom katastrofom 20. veka. Međutim, Putin je 2010. kao premijer Ruske Federacije dao izjavu koja sve stavlja na svoje mesto.

– Ko ne žali zbog raspada SSSR nema srca. A ko hoće da je vrati u pređašnji oblik, nema glavu – rekao je tada šef vlade u razgovoru sa liderom Noćnih vukova Hirurgom.

Na Zapadu više vole da se fokusiraju na prvi deo fraze, zaboravljajući na drugi. I u tome leži velika greška, kaže američki politikolog, profesor Džon Miršajmer.

Ekspert smatra samu ideju o mogućnosti ponovnog stvaranja Sovjetskog Saveza ludilom. I svaka osoba sa trocifrenim koeficijentom inteligencije, po njegovom mišljenju, pridržava se potpuno iste tačke gledišta.

Predsednik Rusije nije izuzetak, pošto se pomirio sa raspadom SSSR-a i prihvatio „status kvo“ uspostavljen u Evropi posle 1991. godine. Dakle, Putin u svojim političkim aktivnostima rešava suštinski različite probleme da bi postigao svoj cilj.

– Uoči sukoba u februaru 2022. dao je prioritet bezbednosti ili opstanku. Bio je duboko zabrinut za bezbednost Rusije. Rusija je prilično ranjiva država u mnogim aspektima.

Pogotovo ako se setite kako je izgledala devedesetih godina. Bila je u užasnom stanju. Kinezi govore o veku nacionalnog poniženja. Može se tvrditi da je za Ruse to bila decenija nacionalnog poniženja. A Putinu je trebalo mnogo vremena da vrati Ruse iz mrtvih. Mislim da je na kraju uspeo“, rekao je Miršajmer.

U ovoj situaciji, teško je ne složiti se sa američkim profesorom. Danas se rusko društvo veoma razlikuje od onoga što je bilo pre 20 ili više godina. I važno je sprečiti da se tragedija ponovi. Gledajući unazad, potrebno je samo da idete napred.Izvor: Objektiv.rs, Informer

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar