Vesić obišao Prijepolje nakon izlivanja Lima: “Nadležni su uspeli da stvari stave pod kontrolu”

Ministar je izrazio zahvalnost pripadnicima Sektora za vanredne situacije i nadležnima u opštini Prijepolje na angažmanu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen X/@sicveO11

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić obišao je danas Prijepolje, na čijoj teritoriji se juče izlio Lim, zbog čega je u delu opštine proglašena vanredna situacija.

-Razgovarao sam sa ljudima koji vode opštinu, kao i sa pripadnicima Sektora za vanredne situacije o jučerašnjoj situaciji, kada se Lim izlio u dva naselja, preteći da dođe i do većih poplava. Zahvaljujući blagovremenoj intervenciji i postavljanju mobilnih zaštitnih ograda, nadležni su uspeli da stvari stave pod kontrolu – rekao je Vesić.

Istakao je da je u međuvremenu nivo reke Lim počeo da opada.

-Sada je nivo reke na 2,5 metara, opada za dva do tri centimetra na sat vremena, tako da možemo da očekujemo da u narednom periodu situacija bude stabilna, rekao je Vesić.

Ministar je izrazio zahvalnost pripadnicima Sektora za vanredne situacije i nadležnima u opštini Prijepolje na angažmanu.

-Uradili su sve što je potrebno, a država je tu da pomogne da oni rade svoj posao, da zaštite ljude i imovinu, istakao je Vesić.

Ukazao je da je važno da država, sve lokalne samouprave budu potpuno spremne za slične situacije, jer su bujične poplave najveća prirodna nepogoda u Srbiji.

-One nam nanose veliku štetu, a postavljanje upravo ovakvih mobilnih zaštitnih ograda je pravi način borbe kada su u pitanju bujične poplave. Zato je važno da se na svim kritičnim vodotokovima organizuje odbrana na sličan način kao što to rade ‘Srbijavode’, da za oko sat vremena mogu da se postave prepreke, kako bi se sprečilo izlivanje vode, plavljenje i šteta, ocenio je Vesić.

Vesić je dodao da “Srbijavode” treba da urade obaloutvrdu na Limu.

Vodostaj Lima kod Prijepolja od jutros polako opada, sa prestankom padavina u Srbiji i Crnoj Gori, a vrh poplavnog talasa bio je sinoć kada se reka izlila u jedan deo naselja Ivanje.Izvor: Novosti

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar