Pokrenuta peticija da se vrati spomen-ploča srpskim herojima na prištinskom pravoslavnom groblju

Zbog izmeštanja spomenika duboku zabrinutost i najavu da će zahtevati povratak spomen-ploče na mestu gde se nalazila izrazila je Eparhija raško-prizrenska.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Objektiv.rs

Grupa srpskih intelektualaca na Kosovu i Metohiji pokrenula je peticiju da se spomenik srpskim palim borcima vrati na centralno mesto spomen-parka na pravoslavnom groblju u Prištini, odakle je nedavno izmešten.

Naime, bela spomen-ploča iz 1984. godine, na kojoj je pored krsta napisano „Ovde leže posmrtni ostaci srpskih vojnika palih u ratovima 1912‒1918. godine” izmeštena je sa bočne strane parka i to na inicijativu ambasada Francuske i Nemačke. Na njeno mesto je postavljena crna mermerna ploča na kojoj na francuskom, srpskom i albanskom piše: “Francuskim vojnicima palim na Kosovu”.

– Duboko uznemireni vešću da je spomenik srpskim vojnicima iz ratova 1912‒1918. na vojničkom groblju u Prištini izmešten na inicijativu francuskog i nemačkog ambasadora Olivijera Geroa i Jorna Rodea, srpska zajednica na Kosovu poziva sve zainteresovane da podrže peticiju za vraćanje spomenika na prethodno mesto, a da se dvojica ambasadora javno izvine za njihov nepromišljeni čin – navodi se u obrazloženju peticije koju je pokrenula grupa srpskih intelektualaca.

Dragiša Mijačić poručio je da pomeranje spomen-ploče palim srpskim borcima u Prvom svetskom ratu na prištinskom groblju spada među najsramnije događaje moderne francuske istorije.

Zbog izmeštanja spomenika duboku zabrinutost i najavu da će zahtevati povratak spomen-ploče na mestu gde se nalazila izrazila je Eparhija raško-prizrenska.

Inače, povodom čitavog slučaja oglasile su se francuska i nemačka ambasada u Prištini navodeći da je spomenik srpskim borcima “samo” pomeren nekoliko metara i da su razočarane što je taj gest pogrešno protumačen.Izvor: Novosti

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar