Nova fontana u Beču proglašena najružnijom na svetu: Koštala je 1,8 miliona evra, izgleda užasno (VIDEO)

Neobičnu fontanu s 33 humanoidne skulpture postavljene u krug kreirala je provokativna bečka umetnička grupa Gelitin

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen X/@Culture_Crit

Fontana u glavnom gradu Austrije, Beču, kojom je obeleženo 150 godina modernog bečkog vodovodnog sistema izazvala je brojne kritike, kao i salve smeha na internetu, a prozvali su je i najružnijom na svijetu.

Kako se navodi, fontana je koštala 1,8 miliona evra, a svečano je predstavljena 24. oktobra.

Neobičnu fontanu s 33 humanoidne skulpture postavljene u krug kreirala je provokativna bečka umetnička grupa Gelitin, a pojašnjeno je da njihov dizajn simbolizuje “zajedničku odgovornost za vodu” kao dragoceni resurs koji je osvojio žiri, prenosi Klix.

Dok su zvaničnici pozdravljali “izvanredan, stvarnošću inspirisan” dizajn fontane zbog veštog prenošenja ključnog “osećaja zajedništva”, kritičari su je osporavali zbog njenih umetničkih svojstava, izražavajući svoje negodovanje na internetu.

Zbog izgleda ispao haos na mrežama

Na X-u su se odmah po predstavljanju počeli deliti snimci i fotografije fontane, a začuđeni korisnici interneta opisali su umetničko delo kao “najružniju fontanu” koju su ikada videli, a neki su čak među skulpturama uočili figuru u stilu Mišelinovog čoveka od gume.

Drugi su prozivali vlasti jer je za izgradnju ovog zdanja izdvojeno 1,8 miliona evra poreskih obveznika.

“Izgleda kao nešto što bi četvorogodišnjak napravio od plastelina”, “Evo kako se koristi novac poreskih obveznika u Beču”, “Mene je fontana inspirisala da je idem redizajnirati”, “Ovo je dobar primer upravljane degradacije umetnosti i kulture”, glasili su samo neki od komentara.Izvor: Klix.ba

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar