Samoubistvo Banjalučanke posle neprijatnog snimka: Epilog linča devojke na društvenim mrežama

Neko od prolaznika snimio i objavio postupak žene koji je postao viralan

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/youtube

Od trenutka kada se na društvenim mrežama pojavio video-snimak na kojem se vidi žena u centru Banjaluke kako na glavnoj ulici pored Narodnog pozorišta RS zaustavlja automobil, zatim izlazi iz njega i obavlja malu nuždu, a onda nastavlja dalje, prošlo je samo desetak dana dok nije stigla vest da je osoba sa snimka izvršila samoubistvo.

Neko od prolaznika je s udaljenosti od pedesetak metara snimio postupak žene, čije lice se ne vidi jasno na video-snimku, koji je ubrzo postao viralan. Nekoliko dana kasnije u Policijskoj upravi Banjaluka rekli su da je identifikovana devojka koja je počinila prekršaj. U međuvremenu je snimak kružio društvenim mrežama, a žena je pretrpela društveni linč, javljaju mediji. Ispostavilo se da je dobijala i preteće poruke.

U trenutku kad je video dospeo na mreže nije bilo jasno šta je nesrećnu ženu navelo na ovaj čin, a ni nakon samoubistva nije poznato koji su motivi i ostale okolnosti ove tragedije.

Okružno javno tužilaštvo Banjaluka obavešteno je da je D. M. iz Banjaluke, koja je nedavno snimljena kako obavlja nuždu na javnom mestu, počinila samoubistvo, javljaju banjalučki mediji. U javnosti se postavlja pitanje da li će neko odgovarati zbog snimanja i objavljivanja spornog snimka. Tužilaštvo će istražiti slučaj.

„Kad primimo izveštaj utvrdiće se sve činjenice i okolnosti, te da li postoje elementi nekog od krivičnih dela predviđenih Krivičnim zakonikom Republike Srpske”, navode u tužilaštvu, prenosi Alternativna televizija.

Porodica žene je za ATV rekla da su pokrenuli sve kako bi se pronašla osoba koja ju je neovlašćeno snimala i eksploatisala snimak na društvenim mrežama. Takođe, porodica želi da se sazna i ko je slao uvredljive poruke.

Ministar pravde RS Miloš Bukejlović istakao je da bi osuđivanje trebalo da ostane na policijskom prekršaju, u skladu sa zakonom utvrđenim delokrugom, bez objavljivanja video-zapisa i fotografija na kojima se osoba može prepoznati.

Psiholog Danilo Ciganović ispričao je da je žena bila akter nedoličnog ponašanja koje je trebalo da se završiti samo s prekršajem uz zaštitu identiteta.

„Odgovornost je prvo na osobi koja je snimala i distribuisala, a isto tako i na medijima koji su se utrkivali ko će pre da objavi. Onda su građani komentarisali događaj za koji ne treba biti mnogo pametan da bi se shvatilo da je bio nedoličan”, istakao je Ciganović.

U javnosti se podseća na nedavni slučaj koji je takođe završio tragično, kad je mladić iz Laktaša izvršio samoubistvo nakon što je objavljen snimak na kojem je ismejan tokom razgovora za posao. Nedavno su usvojene izmene u Krivičnom zakoniku RS koje predviđaju strože kazne za slučajeve neovlašćenog snimanja i distribuiranja fotografija ili video-zapisa kada to dovede do fatalnog ishoda, u rasponu od dve do deset godina zatvora.

„U psihoterapijskoj praksi imamo citat ’kada ne znamo odgovor na pitanje, odgovor je saosećanje’. Jeste to bilo nedolično ponašanje, jeste to bilo ispred Narodnog pozorišta, ali te stvari mi povezujemo, a ne znamo priču te same osobe. Možemo i da razmislimo da se moglo raditi o našoj baki, majci, sestri, unuci i da pre nego što kliknemo na link dobro razmislimo, jer ovo je drugi slučaj u okolini Banjaluke”, ispričao je Ciganović. Potpredsednik Odbora za bezbednost Skupštine RS Ilija Tamindžija kaže za „Politiku” da je nesrećna žena još jedna žrtva, i to ne samo pojedinca koji je napravio i objavio video-snimak, već društva koje je dopustilo tim pojedincima da deluju.

„Zar smo toliko neodgovorni da prvom prilikom damo sebi pravo da bezobzirno osuđujemo nekog, bez ikakve odgovornosti i stida? Niko nema pravo da sudi i presuđuje o drugima po svom nahođenju. Dok ne promenimo pristup i ne postavimo neke stvari na svoje mesto, možemo samo da se pitamo ko je sledeća žrtva”, kaže Tamindžija.Izvor: Politika

Komentari (1)

  1. Muskarci to cesto rade svuda pa nikom nista !!! Imaju i vecu besiku i duzu uretru i bolji misic tj besiku i niko ih neosudjuje i nerazapinje ! Znaci da ih sve slikamo i objavljujemo i kaznjavamo i razapinjemo???

    Odgovori

Ostavite komentar