Ko je Srbin, uhapšen pod sumnjom da je član švedske bande zbog koje je samo u septembru ubijeno 11 ljudi

Kad je uhapšen u Beogradu stigla je informacija da je uhapšena osoba "visokog prioriteta"

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay

Švedski državljanin srpskog porekla, V. M. (37) uhapšen je prošle nedelje u štek-stanu u Beogradu, a po međunarodnoj poternici Kraljevine Švedske, pod sumnjom da je jedan od visokopozicioniranih pripadnika ozloglašene kriminalne grupe iz Švedske – “Fokstrot”.

Švedski mediji prenose da se veruje da je V. M. pobegao iz Švedske zbog rata koji je njegova banda povela sa suparnicima. Utočište je pronašao u Beogradu, gde je, kako se sumnja, imao jataka.

– On je nekoliko meseci tražen zbog niza teških krivičnih dela, a opisan je kao odgovoran za trgovinu oružjem u kriminalnoj mreži “Fokstrot”, koja je odgovorna za niz krivičnih dela na teritoriji Švedske i čiji je rat, koji vodi sa suprotstavljen klanom “Bandidos”, izazvao haos i strah na ulicama ove države – navode tamošnji mediji.

Prema pisanju medija, vođa ove kriminalne grupe je turski državljanin Rava Madžid poznat kao Kurdska Lisica, koji je uhapšen u Iraku početkom oktobra, ali niko sa sigurnošću ne može da tvrdi da je najtraženiji švedski kriminalac tamo i ostao.

Osoba “visokog prioriteta”

Kad je uhapšen Srbin u Beogradu stigla je informacija da je uhapšena osoba “visokog prioriteta”, a prema obaveštajnim podacima V. M. važi za vođu jednog od čak 25 ogranaka bande “Fokstrot”, koju još nazivaju i banda “Lisica”. Prema pisanjima švedskih medija, na ulicama te države već dugo nema mira, a samo u septembru, u obračunu gore pomenutih kriminalnih klanova ubijeno je 11 osoba.

– Obračun klanova je bio oko tržišta i distribucije kokaina na području ove zemlje, a oba klana kao ubice regrutuju maloletnike čak i od 13 godina – pisali su mediji.

Bio zadužen za trgovinu oružjem

V. M. je, kako se saznaje, bio zadužen sa trgovinu oružjem, koje je nabavljao na Balkanu, najviše od organizovanih kriminalnih grupa iz Srbije.

– Oružje za čiju je nabavku i transport bio zadužen V. M., pakovano je iz delova, a jedan on najčešćih modela koji je korišćen u kriminalnim obračunima u Švedskoj su upravo automatske puške modela “Zastava” – navodi se.

– V. M. je iz Beograda nastavio kriminalne aktivnosti u Švedskoj tako što je, navodno, daljinski kontrolisao svoje podređene u organizovanoj kriminalnoj grupi – podseća izvor Kurira.

Prilikom pretresa stana koji je V. M. koristio u Beogradu, pronađeni su brojni dokazi koji će se koristiti u daljem krivičnom postupku protiv njega.

Krao i skupocene satove

Poslednji pomenuti zločin se sastojao u tome što je on sa svojim saradnicima od žrtve uz pretnje pištoljem oteo dva sata marke “Roleks”.

V. M. se tereti da je izvršio više krivičnih dela iz zakonodavstva Kraljevine Švedske, a u vezi teškog dela zloupotrebe opojnih droga, teškog dela neovlašćenog držanja, nošenja i raspolaganja vatrenim oružjem u okviru organizovane kriminalne grupe.

Višemesečna saradnja

Takođe, više članova organizovane kriminalne grupe kojoj V. M. pripada, već su osuđeni u Švedskoj. Protiv njega je pokrenut ekstradicioni postupak za izručenje.

“Evrodžast” je pružio podršku u hapšenju švedskog državljanina i organizovao akciju uz učešće tužilaca, a operacija je rezultat višemesečne bliske saradnje sa srpskim institucijama.Izvor: Kurir

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar