Svet u krizi, a u Srbiji lepe vesti: Računi za struju manji, plate i penzije veće, pomoć deci, roditeljima, studentima

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/RTV Vojvodina

Penzioneri sa najnižim primanjima, ali i primaoci uvećane novčane pomoći uskoro će imati niže račune za struju, dok će roditeljima trojki, četvorki, petorki, šestorki i duplih blizanaca stići novčana naknada iz gradske kase Beograda.

Dve veoma bitne vesti stigle su za naše sugrađane u trenutku kada je Skupština Srbije usvojila Zakon o budžetu za 2024. godinu.

Njime je predviđeno 136,9 milijardi dinara više u odnosu na 2023. godinu.

Projektovana stopa privrednog rasta za 2024. godinu je 3,5 odsto BDP-a, a javni dug sektora države projektovan je na 51,7 odsto BDP-a. Predlogom budžeta predviđeno je da od 1. januara 2024. godine penzije budu veće za 14,8 odsto, plate u javnom sektoru za deset odsto, a minimalna zarada za 17,8 odsto.

Vlada Srbije je na predlog Ministarstva rudarstva i energetike odlučila da najstarijima čija primanja ne prelaze 21.766 dinara, svakog meseca račun za struju umanje za 1.000 dinara do kraja grejne sezone

Šta to znači?

Penzioneri koji imaj ugovor o nabdevanju električnom energijom na svoje ime, imaće ovu pogodnost, ali i oni čiji su članovi ostvarili pravo na uvećnu novčanu pomoć.

Najstariji građani bi trebalo da se prijave do kraja sledeće nedelje na šalterima u svojim opštinama, a oni koji ne mogu lično, njihovi računi biće umanjeni po službenoj dužnosti. Čitav proces je pojednostavljen kako za penzionere, tako i za sve ostale kategorije najugroženijih koje na osnovu Uredbe imaju pravo na značajna umanjenja računa za energiju.

Nove kartice za studente od januara

Od 1. januara iduće godine, svih 240.000 studenata u Srbiji dobiće novu, besplatnu studentsku karticu sa brojnim pogodnostima koje će im olakšati život i doprineti nastavnom procesu.

Kada je reč o pomoći za roditelje, dobiće je oni koji imaju prebivalište u Beogradu. Zahtev i potrebna dokumentacija podnose se u opštinskom odeljenju Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu.

Planirano je da roditelji dece predškolskog uzrasta dobiju svakog meseca po jednu prosečnu platu, koja trenutno iznosi 85.539 dinara, dok će oni čiji su naslednici u osnovnoj školi dobiti dva proseka, a mame i tate srednjoškolaca do kraja školovanja, a najduže do 20. godine života, pod uslovom da se finansiraju iz budžeta Srbije i da sva deca pohađaju srednju školu – u iznosu od tri prosečne zarade. Tako će na njihov račun leći oko 257.000 dinara.

Porodici palog borca 100.000 dinara mesečno

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković izjavio je danas da svaki član porodice palog borca prima 100.000 dinara mesečno i najavio je da će u Babušnici u subotu biti dodeljeno preko 130 boračkih spomenica borcima, ratnim vojnim invalidima i porodicama palih boraca.

– Našim borcima smo obezbedili ozbiljne pogodnosti i popuste. U Babušnici ćemo u subotu imati svečanu dodelu preko 130 boračkih spomenica građanima koji su uredili svoj status borca, a tamo ćemo imati i kompaniju “Simpo” koja će dati i ozbiljne pogodnosti nosiocima boračke legitimacije – rekao je Selaković i dodao da su uspeli da podignu broj registrovanih boraca za preko 60 odsto.

Prema njegovim rečima, pre tačno godinu dana, broj boraca bio tek preko 25.000, a do ponedeljka će taj broj preći preko 45.000 registrovanih boraca.

 Izvor: 24sedam.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar