“Samo porodice nestalih znaju koliko znači ovaj sistem”: Amber alert zvanično počinje sa radom u Srbiji

Srpski Amber alert sutra zvanično počinje sa radom, izjavio je Igor Jurić.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: amberalert.rs

Kada govorimo o pronalascima nestale dece, ključna je brza potraga i da se građani uključe u potragu, rekao je za Novo jutro TV PINK, Igor Jurić, osnivač Fondacije “Tijana Jurić”.

O tome koliko je značajan ovaj sistem, Jurić je rekao, da znaju samo porodice nestalih i nestale dece pre svega.

– Kada govorimo o pronalascima nestale dece, ključna je brza potraga i da se građani uključe u potragu. To do sada nije bio slučaj i zbog toga je ovaj sistem veoma značajan. On podrazumeva da će se u samu potragu za nestalom decom, osim policije, koja će nastaviti svoje redovne procedure, kako je i do sada radila, uključiti i šira zajednica – rekao je Jurić.

Kako kaže, mediji kao ključni faktor biće najviše uključeni, zatim mobilni operateri i svi drugi činioci. Dodaje da se to odnosi i na aerodrom Nikola Tesla, na “Puteve Srbije”, tržne centre, benzinske pumpe, kao i građani i njihova informisanost.

– Sistem će se graditi iz nekoliko faza, a prva od njih biće pokrenuta sutra na konferenciji “Bezbednost i odgovornost 2023.” gde će se pokrenuti sistem. U ovoj prvoj fazi u sistem će biti uključeni mediji, mobilni operateri, aerodrom, kao i železničke i autobuske stanice koje imaju tehničke mogućnosti trenutno za to – kaže Jurić i dodaje:

– U drugoj fazi uključiće se tržni centri, koji će kada nestane jedno dete imati obavezu da na svojim led ekranima u okviru tržnih centara objave informaciju o nestanku, kao i benzinske pumpe. U drugoj fazi uključiće se i društvene mreže – rekao je Jurić.

Kako kaže, u prvih osam sati od nestanka objavljivaće se informacije o nestanku, i svi će imati identičan poster, sa fotografijom i osnovim informacijama.

– Imaćete obavezu da objavljujete tu informaciju svakih 30 minuta u prvih osam sati, a zatim i do 24. sata na sat vremena. Mobilni operateri će poslati poruke da je dete nestalo, a na auto-putevima će takođe biti objave – rekao je Jurić.

Alan Nanavaty, izvršni direktor odeljenja za nestalu decu u Nacionalnom centru za nestalu i eksploatisanu decu u Virdžiniji, rekao je da je Amber Alert jako važan alat za pronalazak nestale dece.

– On se u SAD koristi već duže vremena i kada se koristi stopa uspešnosti je izuzetno velika. Kada se koristi 99 odsto dece se veoma brzo pronađe – rekao je Nanavaty.

Kako kaže, sada već u roku od 12 sati se oko 85 posto može pronaći, a u roku od 3 sata više od 58 odsto dece, a u roku od nekoliko dana oko 99 odsto.

Jurić je rekao da zvanično sistem startuje sutra, dodaje da sa ponosom može da kaže da ćemo biti jedina zemlja u regionu koja će imati ovaj sistem.

– Ono što je meni lično cilj, a u interesu je svih građana, jeste da sada i druge zemlje isto ovo kopiraju, što bi bilo jako važno za sve nas – rekao je Jurić.Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar