Manastir Visoki Dečani: Širenje lažnih vesti ne doprinosi miru, već pojačava međuetničke napetosti

Srpska Pravoslavna Crkva na KiM među prvima je juče osudila nasilje na severu KiM, pozvala na mir i izrazila saučešće za sve koji su izgubili živote

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Dečani
Pixabay

Manastir Visoki Dečani upozorio je danas na niz dezinformacija i lažnih vesti koji se šire nakon sukoba u selu Banjska, posebno u kosovskim medijima, i poručio da zlonamerni napadi i širenje lažnih informacija ne doprinose miru, već samo pojačavaju međuetničke napetosti na KiM.

“Juče i danas došlo je do niza dezinformacija i lažnih vesti koje se posebno u kosovskim medijima šire o tragičnim događajima juče na KiM”, navodi se u saopštenju manastira, objavljenom na Fejsbuku.

Iz Manastira Visoki Dečani ističu da su međunarodni predstavnici potvrdili da je kosovska policija, posle pretrage, juče popodne našla oružje samo u napuštenim vozilima nepoznatih naoružanih lica u blizini manastira.

“Kako je rečeno u jučerašnjoj izjavi Eparhije, naoružane osobe sa maskama provalile su zaključanu kapiju manastira i razmenile vatru sa policijom”, podsećaju iz manastira.

Napominju i da, prema međunarodnim izvorima na KiM, tokom pretrage unutar manastira i njegovih objekata nije pronađeno nikakvo oružje.

“Crkva nije imala nikakve veze sa ovim tragičnim događajima, a monasi i hodočasnici su se samo našli u unakrsnoj vatri”, navode iz manastira i dodaju da se očekuje da će se poklonici iz Novog Sada danas vratiti kući.

U saopštenju se upozorava da zlonamerni napadi i širenje lažnih informacija na nekim društvenim mrežama na KiM, “koji su usmereni prema našoj Crkvi, našim monasima i poklonicima u manastiru Banjska, koji su pretrpeli veliki stres i prošli kroz tešku situaciju”, ne doprinose miru već samo pojačavaju međuetničke napetosti na KiM.

Srpska Pravoslavna Crkva na KiM među prvima je juče osudila nasilje na severu KiM, pozvala na mir i izrazila saučešće za sve koji su izgubili živote, podseća se u saopštenju.

“Naši monasi i hodočasnici u manastiru Banjska, gde je naoružana grupa ušla silom bežeći od policije i pružila otpor, bili su izloženi direktnoj opasnosti za svoju bezbednost i zaslužuju solidarnost i poštovanje”, dodaje manastir.

Navodi i da se danas pojavila druga medijska dezinformacija, kada su tri monaha ove crkve jutros fotografisana ispred policijske stanice u Prištini.

“Oni su bili tamo ne u vezi sa događajima na severu Kosova već da bi uredili svoju dokumentaciju uz pomoć OEBS-a”, objasnili su iz manastira.

Iz manastira poručuju da episkop raško-prizrenski Teodosije nastavlja da poziva na smirivanje napetosti i na očuvanje mira, održavajući kontakt sa KFOR-om, EULEKS-om i ambasadama Kvinte radi zaštite srpskog naroda.

“Naša Crkva ostaje čvrsto angažovana rešavanju svih problema na Kosovu i Metohiji mirnim putem i dijalogom”, zaključuje se u saopštenju manastira.

Episkop Teodosije posetio je danas manastir Banjsku

Foto: eparhija-prizren.com

Danas je u popodnevnim časovima Episkop Teodosije posetio manastir Banjsku gde ga je iguman Danilo upoznao sa jučerašnjim i današnjim dešavanjima u manastiru i okolini.

U toku dana Euleks i kosovska policija su došli u manastir da izvrše uviđaj. U manastirskim konacima i crkvi, koji se nalaze unutar zidina manastira i koji su bila zaključani za vreme svih dešavanja, EULEKS i policija nisu pronašli ništa što bi moglo da kompromituje manastir i bratiju.

Međutim, na dva mesta u manastirskom dvorištu, nađeno je vatreno oružje, pancir i delovi opreme, koje su naoružana lica bacila prilikom povlačenja iz manastira. Takođe, u manastiru nisu naišli ni na kavke tragove krvi i za sve vreme dešavanja nije bilo žrtava unutar zidina manastira. Forenzičari su uzeli otiske i obavili su razgovor sa poklonicima, koji su potom u pratnji policije i EULEKSA, preko prelaza Jarinje otputovali svojim kućama.

Iguman Danilo je prilikom pretresa manastira, EULEKSu i policiji pokazao sve prostorije konaka, iz čega se mogli videti da monasi i poklonici ni na kakav način nisu učestvovali u tragičnim zbivanjima. Monaški život se polako u manastiru normalizuje.

Eparhija objavljuje ovo saopštenje najviše iz razloga kako bi demantovala razna nagađanja i proizvoljne vesti koje se pojavljuju i šire medijma.

Episkop Teodosije nastavlja da poziva sve na smirivanje napetosti i očuvanje mira održavajući kontakt sa KFOR-om, EULEKS-om i ambasadorima kvinte, radi zaštite naših svetinja i vernog naroda. Naša crkva ostaje čvrsto opredeljena i angažovana u rešavanju svih problema na Kosovu i Metohiji mirnim putem i dijalogom, osuđujući svaki vid pretnji i nasilja.Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar