Beba jednom liznula MED i jedva je spasili: Lekar uputio važan apel roditeljima (VIDEO)

Lekar je otkrio da i sirovi i prerađeni med sadrže bakterije, zbog čega med dolazi sa upozorenjem da se njime ne smeju hraniti bebe mlađe od jedne godine

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay

Med može biti fatalan za decu mlađu od godinu dana jer može dovesti do botulizma kod novorođenčadi, ozbiljne bolesti koju izaziva bakterija Clostridium botulinum. Na ovo je preko društvenih mreža upozorio lekar iz Singapura.

Čovek koji se predstavlja kao dr Sem otkrio je zašto naizgled bezopasna hrana može biti fatalna za bebe i kako konzumiranje manje od jedne kašičice može izazvati paralizu, oštećenje nerava, pa čak i smrt.

On je podelio priču o dvomesečnom detetu koje je naizgled preko noći završilo u bolnici iako je bilo isključivo dojeno. Beba je iznenada prestala da pije mleko i potpuno se onesvestila. Lekari su ustanovili da je imala oslabljen mišićni tonus, a ubrzo je dobila napade, infekciju grudnog koša i teško je disala.

@skingapore

If you saw the labels before, now you know why ! Infants are less than 1 year of age. Case from PMC 3028016. While it is rare, it is completely avoidable if you heed pre-exisiting recommendations. #skingapore #gpsamuel #drsam #doctorsoftiktok #drsamuel #singaporedoctor #tiktokdoctor #drsamuelgp #LearnOnTikTok #tiktoksg #publichealth #infants #baby #newfearunlocked🔓 #newfearunlocked #honey #botox #clostridiumbotulinum #clostridium #Botulinum Toxins #botulinumtoxin #infantilebotulism #poorfeeding #marypoppins #spoonfulofsugar #honeycomb What should I not feed a baby ? Not feed this to an infant ? Is honey safe for infants ? Can i give honey to babies ? SUMMARY : NO HONEY TO CHILDREN BELOW AGE OF 1. #honeyishrunkthekids #paediatrics #medicalstories #familymedicine

♬ Spooky, quiet, scary atmosphere piano songs – Skittlegirl Sound

Lekari nisu mogli da otkriju problem dok nije urađena analiza stolice.

– Medicinski tim je uradio niz testova, ali nisu mogli da otkriju osnovni problem. Beba je prebačena na intenzivnu negu i lekari su počeli da pripremaju roditelje da neće preživeti – rekao je on.

Nakon što je stigla analiza stolice, otkriveno je da se u njoj nalazi bakterija Clostridium botulinum, koja proizvodi toksin koji parališe mišiće. Dalja istraga je otkrila da su roditelji umočili detetovu cuclu u med kako bi mu bila privlačnija.

– Spore iz meda ušle su u bebina creva i umnožile se, što je na kraju dovelo do botulizma odojčadi. Med je bezbedan za decu stariju od godinu dana, ali creva mlađih beba nisu dovoljno razvijena da se bore protiv bakterija – objasnio je dr Sem.

Lekar je otkrio da i sirovi i prerađeni med sadrže bakterije, zbog čega med dolazi sa upozorenjem da se njime ne smeju hraniti bebe mlađe od jedne godine. Na sreću, beba, na čiji je slučaj upozorio dr Sem, izlečena je i puštena iz bolnice posle mesec dana.Izvor: Avaz.ba

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar