Predsednik Vučić iz Njujorka: Mnogo susreta sa zvaničnicima, važno je razgovarati o važnim temama (VIDEO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji danas prisustvuje otvaranju generalne debate 78. zasedanja Generalne skupštine UN, obratio se građanima Srbije

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/TV Pink

– Imali smo juče i danas mnogo sastanaka sa gotovo svim evropskim liderima, uključujući i kancelara Šolca, jedino nisam video Đorđu Meloni. Sa turskim predsednikom sam razgovarao o regionalnim pitanjima i dogovarali smo njegovu posetu Srbiji, i najduži razgovor sa Šarlom Mišelom, sa kineskim potpredsednikom Hangom Džengom sutra, biće i susret sa predsednikom Koreje, sa svima koji mogu da utiču na investicije, ali i druga pitanja. Takođe sa Miroslavom Lajčakom i sa svima sa kojima moramo da razgovaramo o situaciji na KiM. To je što se tiče političko-tehničkih stvari – poručio je Vučić.

– Što se tiče suštinskih stvari, mogli ste danas da vidite i da čujete iz izlaganja generalnog sekretara i američkog predsednika, i brazilskog predsednika i drugih lidera, da postoje različita viđenja sveta. Prvi put je, čini mi se, brazilski predsednik dobio veći aplauz od američkog predsednika. To nikad nije bio slučaj – rekao je on.

Foto: Printscreen/TV Pink

-Danas u eri sukoba Azerbejdžana i Jermenije, kada ima napetost između Kanade i Indije, hiljade mrtvih u Ukrajini, zahlađenje odnosa Kineza i Engleza, Kineza i Nemaca i važno je da razgovaramo o važnim temama. Ma koliko da je ugljen-dioksid u vazduhu važan, to deluje kao sitnica spram broja mrtvih, a ta eskalacija sukoba je sve veća, ocenio je  Vučić.

O sankcijama Rusiji

-Prvo će da mi drže predavanje evropski zvaničnici, pa onda svi ostali, pažljivo ću da ih saslušam, ali Srbiju kao predsednik vodim ja i dok možemo da izdržimo te prilike, vodićemo ovakvu politiku. Godinu i sedam meseci možemo da vodimo takvu politiku ozbiljnosti, odgovornosti, to je poštena i fer politika. Jer znamo kako smo mi prolazili pod sankcijama, što bismo mi to radili, rekao je Vučić.

-Bajden je kao najveće vrednosti čovečanstva izneo u svom govoru teritorijalni integritet, pa suverenitet pa na trećem mestu ljudska prava, pozivajući se na povelju UN, na akte UN. Pokušaću u svom govoru da ih podsetim da iako i SAD i Nemačka govore da poštuju povelju UN da to nije uvek slučaj, pre svega 1999. godine kada su mimo odluka SB UN jednu slabašnu zemlju njih 19 najjačih tukli i ubijali narod. To u zamene teza na koje smo mi Srbi navikli. Velikima je sve dozvoljeno, mi mali bolje na vreme da shvatimo koliko smo mali. Svi oni ne propuste priliku da mi ne održe čas iz morala kako bi trebalo da uvedemo sankcije Rusiji. Ja kao neko ko ima određeni uticaj na donošenje odluka u institucijama Republike Srbije nisam sa time saglasan, rekao je Vučić.

Foto: Printscreen/TV Pink

-Što se tiče razgovora sa kineskim potpredsednikom, on je najviši kineski funkcioner koji je u UN. Mi sredinom oktobra idemo u Kinu, sa najvećom delegacijom ikad i očekujemo da potpišemo ugovor o slobodnoj trgovini, to dramatično menja naše odnose i podiže ih na novi nivo, moramo da razgovaramo i o geopolitičkoj situaciji, da vidim kako oni sagledavaju sve što se u svetu zbiva, rekao je Vučić.

-Ljudi koji su lagali da sat vredi 500.000, ovaj vredi oko 1.000 evra, osramotili su se zbog laži, smeje im se ceo region, misle da su mnogo pametni, umesto da se sakriju negde, moraju da nastave, a ukopavaju se dublje. Mi se bavimo državom i rešavanjem problema naše zemlje, oni se hvale pobedama, svaka im čast već su pobedili, a mi se borimo za grašane Srbije, a ko će pobediti na izborima, to će se već videti. Svako zaduživanje države ide do 60 posto, kad sam preuzeo vlast bilo je više od 79 odsto, zadužujemo se koliko ide rast, oni su se zaduživali da bi isplatili penzije, mi radimo infrastrukturu da obezbedimo rast i budućnost Srbije, poručio je Vučić.

 Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar