Sastojci:
1 srednja ili 2-3 manje hokaido bundeve (ukupno treba da bude oko 2 kg)
500 g mlevenog mesa (vrsta mesa po vašoj želji)
1 šolja pirinča
1 crni luk, sitno iseckan
2 čena belog luka, sitno iseckana
1 crvena paprika, sitno iseckana
1 paradajz, sitno iseckan
1/2 šolje paradajz soka
1 kašika maslinovog ulja
So i biber po ukusu
1/2 kašičice mlevene crvene paprike
1/2 šolje rendanog sira (po želji)

Priprema:
Operite bundevu, odsecite vrh i izvadite unutrašnje vlaknaste delove i semenke.
Na sredini bundeve, isecite “kapu” i stavite je sa strane. Ova kapa će kasnije služiti kao poklopac.
U velikom tiganju zagrejte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte crni luk i beli luk, pa pržite dok ne postanu staklasti.
Dodajte mleveno meso i dinstajte ga da dobije lepu smeđu boju. Zatim dodajte pirinač, crvenu papriku i paradajz. Sve zajedno prodinstajte nekoliko minuta, da se ukusi prožmu i povežu.
Dodajte paradajz sok, so, biber i mlevenu crvenu papriku. Smanjite temperaturu i kuvajte još 10-15 minuta.
Unutrašnjost očišćene bundeve malo posolite, ako koristite manje, onda svakako posolite svaku od njih, a zatim napunite pripremljenim filom od mesa i pirinča.
Vratite “kapicu” na bundevu.

Umotajte punjenu bundevu u staniol, a onda stavite u pleh ili pekač, dodajte malo vode na dno i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 60 – 75 minuta (zavisi od jačine vaše rerne) ili dok bundeva ne postane mekana.
Na samom kraju pečenja, pospite rendanim sirom odozgo i vratite u rernu još 5 – 10 minuta, dok se sir lepo ne rastopi.

Izvadite bundevu iz rerne i skinite staniol sa bundeve. Ukoliko ste pekli 2 ili 3 manje bundeve, onda svaku od njih servirajte u tanjir kao jednu porciju, a ukoliko ste pripremali ovo jelo sa jednom velikom bundevom, onda pustite da se malo prohladi (da ne bude vrela), pa je isecite na kriške i servirajte tako isečene u svaki tanjir.
Ovo jelo sa bundevom je savršena kombinacija sočnog mesa, hrskavog pirinča i blagog ukusa bundeve. Predstavlja divan jesenji obrok koji će zadovoljiti svačije nepce.
Komentari (0)