Mamurluk najbolje leče ove dve namirnice: Sve prvo posegnu za masnom hranom, ali to nije najbolje rešenje

Nakon pijanstva je primamljivije posegnuti za slanim i masnim grickalicama bogatim ugljenim hidratima, ali fermentisana hrana je tada korisnija

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pexels/Andrea Piacquadio

Nutricionista tvrdi da je za lečenje neprijatnog stanja nakon preteranog konzumiranja alkohola idealno uzeti – ferrnentisanu hranu ili napitke.

Nakon pijanstva je primamljivije posegnuti za slanim i masnim grickalicama bogatim ugljenim hidratima, ali fermentisana hrana je tada korisnija.

– Kada vam teški mamurluk pokvari subotnje ili nedeljno jutro, zaboravite na unos velikih količina ugljenih hidrata ili domaćih sokova od voća i povrća – kaže dijetetičarka Lusi Kerison.

Ona dodaje da se lek za mamurluk krije u dve namirnice – kombuhi – fermentisanom i lagano penušavom napitku od crnog čaja i kimčiju – tradicionalnom korejskom usoljenom i fermentisanom povrću.

Kimči Foto: Printscreen Youtube

Te su namirnice, kaže Kerison, idealne za ublažavanje jakih glavobolja u mučnom jutru nakon zabave.

Dodala je da savetuje svima koji piju da nakon pijenja alkohola pojedu ili popiju nešto fermentisano, kako bi poboljšali rad svojih creva.

Naime, fermentisana hrana poput kimčija i kiselog kupusa ima dosta soli, a može biti i korisna na više načina.Te namirnice sadrže žive bakterije koje mogu pozitivno uticati na mikrobiom creva, koji se može oštetiti prekomernom konzumacijom alkohola.

Smatra se i da fermentisani napici takođe pomažu u kontroli šećera u krvi i smiruju simptome sindroma iritabilnog creva.

Kombuha Foto: Printscreen Youtube

Ipak, kaže Kerison, ta hrana pogodna za creva neće sprečiti mamurluk ako je pojedete unapred.

– Većina alkohola će se svejedno apsorbovati u gornjem delu creva, a vrlo malo će doći do debelog creva gde je većina bakterija – rekla je ona.

Takođe je naglasila da je najbolji način borbe protiv mamurluka ipak smanjenje konzumacije alkohola.

– Velike količine alkohola neće vam samo doneti migrenu i iscrpljujuću mučninu, već s vremenom alkohol može izazvati i niz zdravstvenih posledica, poput bolesti jetre ili raka – zaključila je doktorka.Izvor: Informer

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar