Odluka tri članice NATO stupila na snagu: Zabranjen ulazak vozilima sa ruskim tablicama u baltičke zemlje

Ministarstvo unutrašnjih poslova Estonije saopštilo je da je odluka baltičkih zemalja, članica NATO koje se graniče sa Rusijom, usledila nakon "naknadnog tumačenja sankcija uvedenih Rusiji koje je objavila Evropska komisija"

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pexels/Mihis Alex

Estonija, Letonija i Litvanija zabranile su ulazak vozilima sa ruskim registarskim tablicama na svoju teritoriju u zajedničkom i koordinisanom potezu u skladu sa nedavnim tumačenjem sankcija Evropske unije Moskvi zbog njenog rata protiv Ukrajine.

Estonija je tu meru uvela jutros, nakon akcija koje su preuzeli njeni susedi Letonija i Litvanija ranije ove nedelje.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Estonije saopštilo je da je odluka baltičkih zemalja, članica NATO koje se graniče sa Rusijom, usledila nakon “naknadnog tumačenja sankcija uvedenih Rusiji koje je objavila Evropska komisija” 8. septembra.

– Cilj sankcija Rusiji je da se država agresor natera da se povuče ka svojim granicama – rekao je Lauri Lanemets, estonski ministar unutrašnjih poslova.

On je dodao da je “u dogovoru sa vlastima Letonije i Litvanije otkrio da su ograničenja najefikasnija kada se sankcije uvedu zajedno”.

Zabrana se ne odnosi na vozila namenjena korišćenju diplomatsko-konzularnih predstavništava EU i njenih država članica, uključujući delegacije, ambasade i misije.

– Takođe, motornim vozilima sa ruskim registracijama dozvoljeno je da napuste Estoniju ili pređu unutrašnje granice EU – saopštilo je estonsko ministarstvo, a to važi i za Letoniju i Litvaniju.Izvor: Kurir

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar