SEPTEMBARSKO LETO: Za vikend ćemo imati 30 stepeni, a sledeće nedelje biće još toplije

Meterolog Đorđe Đurić objavio je prognozu za narednu nedelju prema kojoj će naredne nedelje vreme u Srbiji biti sunčano

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/Michal Jarmoluk

Početkom sledeće sedmice će se nad našim područjem prostirati visinski termički greben sa jugozapada, a u sklopu njega očekuje se priliv još toplije vazdušne mase sa Mediterana

Meterolog Đorđe Đurić objavio je prognozu za narednu nedelju prema kojoj će naredne nedelje vreme u Srbiji biti sunčano.

– Nad zapadnom i centralnom Evropom i nad oblašću Alpa prostire se veoma izražen termički greben, a njegov položaj je takav da on u sinoptici predstavlja omega bloking. Dakle, ovaj sistem sprečava prodor ciklona, oblačnih i padavinskih sistema sa Atlantskog okeana na evropsko kopno, zbog čega će snažan ciklon sa Atlantika donositi obilne padavine i niže temperature Španiji i Portugaliji.

Istovremeno, snažan ciklon koji je prethodnih pet dana potopio Grčku i pojedinim predelima doneo kiše koliko u proseku padne i za dve godine, premešta se svojim centrom preko Jonskog mora dalje od evropskog kopna, odnosno na obale Libije. Centar visokog pritiska u sklopu omege bloking i grebena nalazi se nad zapadnom Evropom, pa je tako u Francuskoj vedro i vrelo, uz vrlo visoke temperature – objavio je Đurić.

On kaže da će pod uticajem pomenutog sistema i visokog vazdušnog pritiska, vreme u Srbiji narednih dana biće sunčano i pravo letnje.

– Za vikend će duvati slab do umeren severoistočni, istočni i jugoistočni vetar. Jutra će biti sveža, u dolinama i kotlinama sa maglom. Jutarnja temperatura biće od 8 do 14°C, u Beogradu oko 16°C. Tokom dana biće toplo, maksimalna temperatura za vikend od 27 do 31°C, u Beogradu oko 30°C – kaže Đurić.

On dodaje da će još toplije biti početkom sledeće sedmice, jer će se nad našim područjem prostirati visinski termički greben sa jugozapada, a u sklopu njega očekuje se priliv još toplije vazdušne mase sa Mediterana.

– Maksimalna temperatura biće od 30 do 34°C, u Beogradu do 32-33°C. U Timočkoj i Negotinskoj Krajini biće malo svežije, maksimalna temperatura do 29-30°C. Očekuje se i pojačanje jugoistočnog vetra, pa će u utorak i u sredu u većem delu Srbije duvati umeren do jak jugoistočni vetar, u košavskom području (Pomoravlje, Podunavlje, Braničevski okrug, planine, Vojvodina, Beograd), na jugu Banata sa olujnim udarima i preko 80 km/h – rekao je meteorolog.

Inače, jugoistočni vetar i pad vazdušnog pritiska biće uvod u promenu vremena, koju će doneti četvrtak.

Sredinom sledeće sedmice blago će se narušiti sistem i greben nad našim područjem, u prodor hladnog fronta sa severa.

Već u sredu uveče u severozapadnim, a u četvrtak i u ostalim predelima Srbije očekuje se prodor hladnog fronta i naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, uz skretanje vetra na severozapadni.

Očekuje se pad temperature za 5 do 7 stepeni, ali se očekuje i dalje ugodno toplo, uz prosečne temperature za sredinu septembra koje iznose od 23 do 27°C.Izvor: Telegraf

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar