Češki predsednik Pavel: Kraj rata u Ukrajini nije ni na vidiku

Češki predsednik rekao je da treba biti obazriv u oceni napredovanja ukrajinske kontraofanzive

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Ilustracija / Printscreen Youtube

Predsednik Češke Petr Pavel ocenio je kao „pozitivan preokret“ napredovanje ukrajinskih snaga u Zaporožju, ne smatra da je to prekretnica u ratu u Ukrajini i upozorio da njegov kraj nije na vidiku, jer, kako je rekao, i Kijev i Moskva insistiraju samo na svojim predstavama a u svetu ne postoji šira međunarodna sloga kako da se taj sukob reši.

„Probijanje ruske odbrambene linije ne bih nazvao prekretnicom. Možemo da govorimo o pozitivnom preokretu, ali to je samo delić fronta, napredovanje nekoliko kilometara ili desetina kilometara, a Rusija nema samo jednu liniju odbrane, već dve, negde i tri. Proboj na jednom mestu na frontu ne znači kolaps ruske armije i pobedu Ukrajine“, upozorio je danas Pavel u video intervjuu češkom listu Mlada fronta Dnes.

Češki predsednik rekao je da treba biti obazriv u oceni napredovanja ukrajinske kontraofanzive, nastaviti pomoć Kijevu, ali i da se sme podleći optimizmu da je kraj rata na vidiku.

„U ovom trenutku Rusija ne želi da razgovara ili ako želi onda samo sa onima koje smatra svojim saveznicima. A je ne mislim da sada ima o čemu da se razgovara jer predsednik (Rusije Vladimir) Putin stavlja do znanja da polazna tačka za pregovore jeste ruski predlog a to je iz razumljivih razloga za zemlje kao što je naša neprihvatljivo“, rekao je Pavel.

Češki predsednik upozorio je da bi organizovanje mirovnog samita u ovom trenutku bio samo „prazan gest“.

„Za to je potrebna volja obe strane u sukobu. Za sada i jedna i druga složno tvrde da sadašnji uslovi ne omogućavaju nikakve pregovore. Istovremeno bi bilo potrebno da se dodje do šire međunarodne sloge oko toga kako da se taj sukob rešava. A ni to za sada nemamo. Ako bi neko hteo da organizuje mirovni samit možda bi to privuklo pažnju ali sa gorkim ukusom“, rekao je Pavel.

On se založio da diplomatski kanali ostanu otvoreni jer, kako je naglasio, diplomatija ne može da se rukovodi samo apsolutnim najvišim principima, vodi se i u zemljama koje međusobno ratuju.

„Doći će vreme, pre ili kasnije kada ćemo hteti i sa Rusijom da uspostavimo neki nivo odnosa a to ne može da se radi bez ambasadora“, kazao je češki predsednik o povratku nekih zapadnih ambasadora u Moskvu.

Pavel je apelovao takodje da Zapad posveti više pažnje globalnom jugu, jer se danas sukob u svetu sve više odvija izmedju demokratije i autokratije u raznim njenim oblicima.

„Jasno je da se danas rivalitet pomera sa ideološke ravni, ranije poznatog sukoba Istoka i Zapada, u sukob izmedju demokratije i raznih oblika autokratije. Izmedju je niz država koje trenutno nisu ni ovde ni tamo ali sigurno su vredne da se taj sukob za njih povede“, kazao je češki predsednik.Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar