Ulivao je strah i poštovanje, čuvao ulice Rima: Prodaje se moćni policijski Ferrari 250 (VIDEO)

Kada je "penzionisan" krajem 1968. godine, automobil je bio u savršenom stanju

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Youtube printscreen

Ovo je verovatno najsavršeniji policijski automobil koji ste ikada videli! Ferrari 250 GTE iz 1962, jurio je i stizao brojne kriminalce u Rimu i njegovoj okolini, u periodu od 1963. do 1968. Za to vreme, postao je jedna od legendi “večnog grada”…

U to vreme, italijanski kriminalci bili su prilično aktivni, pa je policija unapredila svoj vozni park, prešavši sa Alfi 1900 na Alfe Giulije 1600. Ni one im, međutim, nisu bile dovoljno brze.

Kada je, prilikom jedne svečanosti, tadašnji predsednik Italije Đovani Gronki upitao policajce šta im je još potrebno da bi mogli da se suprotstavi mafiji, jedan od najuspešnijih rimskih policajaca toga doba, Armando Spatafora, odgovorio je: “Šta bi to moglo da bude bolje od jednog Ferrarija?”.

Ferrari je i dobio! Bio je jedini od četvorice policajaca koji su pohađali kurs brze sportske vožnje, koji je bio poslat u Maranelo da se uči na tamošnjoj čuvenoj trkačkoj stazi.

Bekstvo, stvar prestiža

Ferrari je za rimsku policiju izradio dva primerka modela 250 GTE, ali je jedan brzo uništen, posle samo nekoliko nedelja službe. Spatafora je drugi vozio narednih šest godina i za zajedno s njim ušao u legendu rimske policije.

Bio je cenjen i poštovan među kolegama policajcima, ali i Rimljanima, dok su ga se kriminalci koje je jurio plašili i poštovali ga. Spatafora i njegov Ferrari su postali toliko legendarni, da je među kriminalcima italijanske prestonice postalo stvar prestiža pobeći slavnom policajcu!

Pixabay

250 GTE je bio prvi Ferrarijev serijski 2+2 model, čiji dizajn potpisuje Pininfarina. Automobil je zasnovan na proširenoj verziji platforme dugog međuosovinskog rastojanja modela 250. Pokreće ga proslavljeni Colombo V12 motor zapremine 3 litra, koji razvija 243KS, u kombinaciji sa četvorostepenim manuelnim menjačem.

Savršen i u penziji

Kada je “penzionisan” krajem 1968. godine, automobil je bio u savršenom stanju. Prodat je na aukciji 1972. godine, i od tada je sve vreme bio u Italiji. Zanimljivo je da je ovo jedini “civilni” automobil u Italiji, kome je bilo dozvoljeno da u saobraćaju učestvuje sa rotacijom, sirenom i posebnim oznakama “Squadra Volante”, piše Quattroruote.

Ovaj Ferrari 250 GTE je 2014. godine dobio sertifikat “Ferrari Classiche”. Automobil još ima originalan motor, menjač i zadnju osovinu. To zvuči gotovo neverovatno, s obzirom na to da je šest godina učestvovao u žestokim jurnjavama i poterama, odnosno da je služio svrsi i nije bio “šminkerski” policijski superautomobil za pokazivanje.

Legendarni Ferrari rimske policije sada je ponuđen na podaju. Firma “Girardo & Co.”, koja ga je oglasila, nije saopštila njegovu cenu.

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rs



Izvor: Telegraf

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar