Teško vam je da spavate na vrućini? Donosimo 10 predloga kako da pobedite nesanicu u tropskim noćima

Vrućina može loše da utiče na san i spavanje iz više razloga

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/wayhomestudio

Srpski meteorolozi za naredne dane, sve do 28. avgusta prognoziraju velike vrućine, ali mnogo lakše neće biti ni tokom noći. Vrućina može loše da utiče na san i spavanje iz više razloga.

Poremećaj termoregulacije: Naš organizam ima unutrašnji mehanizam termoregulacije koji pomaže održavanju optimalne telesne temperature. Tokom noći, telo obično hladi svoju temperaturu kako bi se pripremilo za san. Međutim, visoke temperature u okruženju mogu poremetiti ovu prirodnu termoregulaciju i otežati telu da se ohladi, što može dovesti do nesanice i površnog sna.

Povećana vlažnost: Pored same vrućine, visoka vlažnost vazduha takođe može da oteža rashlađivanje tela jer znojenje neefikasno pomaže u hlađenju. Osećaj lepljivosti i nelagodnosti može da dovede do prekida spavanja.

Poremećaj “unutrašnjeg sata”: Naš unutrašnji biološki sat koji reguliše naše budno-stanje i san tokom 24-satnog perioda mogu da poremete visoke temperature što može da dovede do narušavanja kvaliteta sna, težeg uspavljivanja i ranijeg buđenja.

-Povećana nervoza: Visoke temperature mogu izazvati nervozu, razdražljivost i anksioznost. Ovi emocionalni faktori mogu dodatno ometati mogućnost opuštanja i uspavljivanja.

-Fizička nelagodnost: Neprijatnost koju osećamo usled visokih temperatura može ometati našu sposobnost da se udobno smestimo i opustimo za spavanje. To može rezultirati čestim buđenjima tokom noći i smanjenim kvalitetom sna.

-Poteškoće sa disanjem: Topao vazduh može da pogorša respiratorne probleme kod osoba koje već imaju predispoziciju, kao što su alergije ili astma. Otežano disanje može da ometa dubok san i izazove buđenja tokom noći.

Evo nekoliko saveta kako da se nosite sa tim i kako da poboljšate svoj san tokom vrelih dana i noći:

Održavanje optimalne temperature u prostoru:

Koristite ventilatore ili klima uređaje kako biste rashladili svoju spavaću sobu pre spavanja. Pokušajte da držite zavese i roletne zatvorenim tokom dana kako biste sprečili direktno sunčevo zračenje.

Pazite na odeću i posteljinu:

Birajte lagane i prozračne tkanine za spavanje, kao što su pamuk ili lan. Ako je potrebno, preskočite pokrivače ili koristite tanje čaršafe.

Hidratacija tokom dana:

Pijte dovoljno vode tokom dana kako biste sprečili dehidrataciju, ali pripazite da ne pijete previše neposredno pre spavanja kako biste izbegli noćne odlaske do toaleta.

Topli tuš pre spavanja:

Iako možda zvuči kontradiktorno, topli tuš pre spavanja može da pomogne jer će vam se telo ohladiti nakon tuširanja, što može pomoći da zaspite lakše.

Spavanje solo ili sa manje pokrivača:

Ako delite krevet sa partnerom, razmislite o privremenom spavanju odvojeno ili koristite manje pokrivače kako biste se osećali udobnije i rashladili.

Korišćenje hladnih obloga:

Postavljanje hladnih obloga na pulsne tačke poput zgloba ruke ili vrata može pomoći da se rashladite pre spavanja.

Pravilno rashlađivanje tela:

Koristite rashlađene jastuke ili dušeke koji se mogu ohladiti pre spavanja.

Izbegavajte teške obroke i alkohol pre spavanja:

Teška hrana i alkohol mogu da otežaju proces uspavljivanja tokom vrućine, pa je preporučljivo da večerate ranije i birate lakše obroke.

Pravilna rutina spavanja:

Držite se redovnog rasporeda spavanja i buđenja, čak i tokom vikenda, kako biste regulisali svoj unutrašnji sat.

Dodatni rashlađivači:

Koristite rashlađivače vazduha ili hladne gelove koji se postavljaju ispod jastuka ili na telo kako biste se osećali prijatnije tokom spavanja.

Pokušajte da kombinujete ove savete kako biste pronašli najbolji način za prevazilaženje vrućine i poboljšali svoj san.Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar