Kunu se u ljudska prava, pa NOVINARU IZ REPUBLIKE SRPSKE zbog izveštavanja zabrane ulaz u Hrvatsku!

"Generalno, zanimalo ih je otkud i kako sam se ja našao u Donbasu. Kad sam prvi put došao, ko su mi bili kontakti, a posebno kako sam napravio razgovor sa Vjekoslavom Prebegom, hrvatskim plaćenikom", kaže novinar Danijel Simić

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Youtube/printscreen

Novinar iz Republike Srpske Danijel Simić izjavio je da ga je u sredu oko podne hrvatska policija zadržala na graničnom prelazu Batrovci i da mu je potom uručeno rešenje o zabrani ulaska u zemlju.

– Prvo me granična policajka sa šaltera odvojila sa strane. Nakon detaljne policijske kontrole i pretresa vozila, pitali su za ime oca, adresu stanovanja i broj telefona. Nakon toga mi je policijski službenik rekao da će doći kolege da obave razgovor sa mnom i da sačekam malo, ali da “neće iz Zagreba, pa će biti brže”. To malo se rasteglo na dva sata čekanja – rekao je Simić.

Nakon toga, Simića su pozvali u prostorije graničnog prelaza. Tamo su ga u policijskoj stanici dočekali ljudi koji se nisu predstavili po imenu, ali su rekli da su iz hrvatske obaveštajne službe.

– Generalno, zanimalo ih je otkud i kako sam se ja našao u Donbasu. Kad sam prvi put došao, ko su mi bili kontakti, a posebno kako sam napravio razgovor sa Vjekoslavom Prebegom, hrvatskim plaćenikom. U suštini, na sva pitanja koja su mi postavili, ja sam već više puta odgovorio u izjavama za medije. Tako da je razlog za maltretiranje i protivpravno zadržavanje isključivo moje ratno izveštavanje iz Donbasa i drugi politički stavovi, što mi je nekoliko puta naglašeno tokom intervjua- rekao je Simić.

Kako je ocenio, u pitanju je pritisak zbog njegovog rada.

Na rešenju koje je dobio, nije naznačeno da li mu je trajno zabranjen ulazak u Hrvatsku, preneo je RTRS, dodajući da će Simić odgovor i objašnjenje potražiti zvanično od Konzulata Hrvatske u Banjaluci.

Dodik: Zadržavanje novinara Simića je kršenje osnovnih ljudskih prava u koja se EU kune

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da je zadržavanje novinara Danijela Simića na graničnom prelazu u Hrvatskoj otvoreni pritisak na medijske slobode i kršenje osnovnih ljudskih prava u koja se EU zaklinje.

– Republika Srpska je nedavno bila suočena sa neviđenim pritiskom i od EU zbog želje da se uvede odgovornost za javno izgovorenu reč. Samo mesec dana kasnije, u Hrvatskoj, koja je članica EU, zaustavljen je i maltretiran novinar, samo zato što je smatrao da ima pravo i na slobodu mišljenja i slobodu izražavanja – izjavio je Dodik.

Predsednik Srpske je ukazao da u oči pada i ćutanje medijske zajednice u Republici Srpskoj i BiH koja se, kako je naveo, koliko juče klela u prava na slobodu izražavanja i medijske slobode.Izvor: Objektiv.rs, RTRS

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar