HRVATI MOŽE LI JADNIJE I BEDNIJE? U “Lijepoj njihovoj” i u sportu slave “Oluju”

Sramno ponašanje splitskih novinara.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Printscreen Slobodna Dalmacija

Hrvatska još uvek slavi zločinačku akciju “Oluja” tokom koje je proterano više od 200.000 Srba sa svojih vekovnih ognjišta, a toj histeriji pridružili su se i splitski sportski novinari.

Kako pišu “Novosti”, tamošnja “Slobodna Dalmacija” se, naime, prisetila sopstvenog naslova, o padu SAO Krajine (Srpska autonomna oblast Krajina), koji je iskoristila kada je u avgustu 1995. Hajduk igrao protiv Panatinaikosa. Kako sada “bili” iz Splita igraju opet u avgustu protiv Grka, i to PAOK-a, bolesno prizivanje zločina iznova se desilo u pomenutom listu.

– Ovih dana kada se obeležava godišnjica “Oluje”, a u susret utakmicama Hajduka i PAOK-a u kvalifikacijama za Ligu konferencija, prisetili smo se kako su se te 1995. godine, nekoliko dana posle spomenute “vojno-redarstvene oslobodilačke akcije” (kako to novinar Slobodne Dalmacije opisuje proterivanje srpskog stanovništva), takođe iščekivale utakmice “belih” i grčkog kluba. Tada je evropski protivnik Hajduka bio Panatinaikos, u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Ekipa s Poljuda nažalost nije tada uspela i drugu godinu zaredom da zaigra u grupnoj fazi Lige šampiona, jer je posle 0:0 u Atini odigrala je 1:1 u revanšu koji se zbog Oluje i oslobađanja SAO Krajine morao igrati u Rijeci – piše pomenuti list.

Žaleći što “beli”, koji su sezonu ranije dogurali do četvrtfinala u kojem su eliminisani od Ajaksa, nisu prošli PAO, jer “ko zna kakva bi im bila budućnost” (a usledila je velika nizbrdica za Hajduk), usledilo je i jedno navijačko priznanje novinara Slobodne Dalmacije:

Naime, on piše da dok se u Kninu obeležavao tzv. “Dan pobede i domovinske zahvalnosti” i “Dan hrvatskih branitelja”, “mi smo se, sećajući se sa sportskog aspekta tih dana 1995. godine prisetili i jednog našeg teksta (autora Marka Bilića) i naslova tih dana”.

– U najavi prvog susreta s Panatinaikosom, na krilima Oluje, u Slobodnoj Dalmaciji je tog 8. avgusta 1995. godine izišao legendarni naslov s tadašnjom porukom Torcide: “Pala je SAO, pašće i PAO!”. Taj je naslov potpisniku ovih redova, tada samo navijaču, sada i novinaru, ostao urezan u memoriju za sva vremena – piše on, spominjući na kraju još jednom zločinačku akciju:

– Evo nas sada 28 godina kasnije, u isto vrme nakon ‘Oluje‘. Nije PAO, ali mogao bi pasti PAOK.Izvor: Alo

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar