Ako se dete uplaši od grmljavine i oluje, evo šta je najbolje da uradite

Posle superćelijske oluje koja je pogodila Srbiju u sredu i nevremena u petak uveče koji je nanelo velike štete, RHMZ je izdao upozorenje da će i danas u Srbiji određena područja biti pogođena gradom, grmljavinom, kišom i olujnim vetrom

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pexels/Tatiana Syrikova

Ukoliko se vaše dete boji grmljavine postoji nekoliko načina da ih smirite i olakšate ovu neprijatnu pojavu.

Objasnite detetu šta se događa

Čak iako je dete malo ono može shvatiti da li mu je opasnost ili ne. Pokušajte da detetu objasnite šta se dešava i uverite ga da je sigurno. Ukoliko ste se našli napolju za vreme oluje pokušajte da nađete bezbedno mesto, a potom objasnite detetu šta se događa.

Vi kao roditelj budite smireni

Deca mogu ukrotiti strahove i naučiti kako da mirnije proće kroz neprijatno iskustvo grmljavine umesto da se osećaju uplašeno.

To može potrajati i vežbati, a zadatak roditelja je da budu podrška i snaga detetu. Veća je verovatnoća da će se manje dete bojati grmljavine, te će više puta iskušena oluja učiniti da se dete manje plaši. Mnogi strahovi nestaju kako dete raste, ali ako vi ponašanjem detetu pokazujete da se i vi bojite grmljavine taj strah će teže nestati.

Za vreme oluje pronađite zabavu

Nemojte dozvoliti da celokupna porodična aktivnost bude usmerena ka kiši, oluji, sevanju i grmljavini. Potrudite se da se sa detetom igrate – pevajte, igrajte žmurke ili igre koju dete voli. Ukoliko mnogo seva potrudite se da isključite električne aparate i zabavu pronađete na neki drugi način.

Zagrljaji uvek pomažu

Topao zagrljaj pomaže u skoro svakoj situaciji, ako se dete boji grmljavine nemojte do ignorisati. Prigrlite vašeg mališana i neka grljenje počne.Izvor: Žena Blic

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar