“Sanacija štete posle razorne oluje trajaće sedam do deset dana, sve gradske službe rade na terenu svim raspoloživim kapacitetima”

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je da su sve raspoložive ekipe javnih komunalnih preduzeća Beograda od samog početka bile na terenu, kao i da trenutno aktivno rade na sanaciji štete

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Beoinfo

Grad Beograd, Republiku Srbiju i region pogodila je sinoć superćelijska oluja, izuzetno razorna i retka pojava sa vetrom orkanske jačine od preko 110 kilometara na sat kao i udarima od preko 150 kilometara na sat.

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je da su sve raspoložive ekipe javnih komunalnih preduzeća Beograda od samog početka bile na terenu, kao i da trenutno aktivno rade na sanaciji štete.

– Beograd je pogodila jedna od najjačih oluja do sada. Sve raspoložive ekipe javnih komunalnih preduzeća Beograda od sinoć su na terenu, stotine radnika i desetine vozila, i reaguju u cilju smanjenja negativnih efekata ove ekstremne pojave. Sinoć je prvi prioritet bio da se saobraćajnice učine prohodnim, kao i da se otkloni svaka neposredna opasnost po građane – rekao je gradonačelnik.

U Beogradu je sinoć pao veliki broj stabala, nestala je struja u pojedinim delovima grada, pala su dva krana na Novom Beogradu, padali su delovi krovova i fasada, leteli predmeti sa terasa, usled čega je nekoliko lica zadobilo lakše telesne povrede, naveo je gradonačelnik.

– Ovo je prirodna katastrofa na koju je nemoguće uticati. Sekreterijat za vanredne stituacije Grada Beograda, u saradnji sa republičkim službama koordiniše radom svih ekipa na terenu, koje od sinoć reguju na više stotina prijava građana. Paralelno sa ovim aktivnostima radi se i na proceni ukupne štete koju je ova vremenska nepogoda nanela Beogradu. Hiljade stabala je oštećeno, a sanacije svega nastalog usled ove vandredne vremenske nepogode trajaće sigurno narednih sedam do deset dana. Zahvaljujem se radnicima naših službi koji su imali besanu noć i koji i u ovim trenucima rade na sanaciji štete – rekao je Šapić.

Gradonačelnik je uputio i apel svim građanima Beograda.

– S obzirom na činjenicu da živimo vreme očiglednih velikih klimatskih promena i da naše podneblje sve više poprima karakteristeke, neke vrste tropske klime, gde se naglo smenjuju velike vrućine, padavine i oluje – samo pre dva dana smo imali temperaturu blizi 40-tog podeoka, želim da apelujem i molim sve naše sugrađane, da pri sličnim vremenskim nepodogama maksimalno smanje svoje aktivnosti, da se prilagodimo novonastalim okolnostima i time što više sačuvamo ljudske živote – zaključio je gradonačelnik Šapić.Izvor: Beoinfo

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar