Gugl napravio računar koji će zaseniti sve SUPERKOMPJUTERE

Uprkos dostignućima, neki kritičari tvrde da ove mašine moraju da pokažu pda su praktično korisni, izvan akademskih istraživanja

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay

Google je, prema navodima, razvio kvantni računar kojim je napravio proboj na tržištu superkompjutera.

Kompanijin kvantni računar može da vrši proračune u trenu, za šta je trenutno najjačim svetskim superkompjuterima potrebno 47 godina. Ovo predstvlja značajan korak u razvoju i evoluciji kavntnih računara.

Prema navodima, nova mašina, sa značajno poboljšanim brojem kubita (70 u poređenju sa 53 kod njegovog prethodnika iz 2019. godine) nudi eksponencijalno povećanje snage, čineći je 241 milion puta snažnijom od prethodnog modela.

Kvantni računari bi potencijalno mogli da donesu revoluciju u segmente kao što je nauka o klimi i otkrivanju lekova, ali takođe predstavljaju izazove za današnje sisteme šifrovanja, što ih čini glavnim prioritetom za nacionalnu bezbednost.

Uprkos dostignućima, neki kritičari tvrde da ove mašine moraju da pokažu pda su praktično korisni, izvan akademskih istraživanja.

Kvantno računarstvo, koje koristi neobična stanja kvantne fizike, ostaje misteriozno i sporno polje koje se brzo razvija.Izvor: Daily mail

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar