Devojka (21) preminula ZBOG KOMARCA: Lekari je bezuspešno lečili, a ove simptome je imala

Mlada Britanka preminula je pet dana nakon uboda komarca jer je dobila smrtonosnu infekciju koja se proširila na mozak. A ovo su simptomi koji ukazuju da ste alergični na ujed komarca.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay

Orijana Peper (21) iz Velike Britanije preminula je nakon što je dobila smrtonosnni infekciju od ujeda komarca, prenosi BBC.com.

Nesrećna devojka bila je u julu prošle godine na obuci za pilota kompanije “Izidžet” u Belgiji, kada ju je komarac ujeo za čelo. Tada joj odmah oteklo mesto uboda, tik iznad desne obrve.

Dečko ju je odveo u bolnicu jer se plašio infekcije ili alergije, ali su joj tamo samo prepisali antibiotike i poslali je kući.

Orijana i njen partner upoznali su se u Feniksu na obuci za pilote, nakon čega su zajedno premešteni u Antverp u Belgiji. Momak je sudu ispričao da su ih komarci oboje više puta ujedali tokom dva meseca koliko su živeli u Antverpu.

Nikada nijedno od njih nije dobilo alergijsku reakciju niti infekciju.

“Lokalci su nam rekli da su komarci normalna pojava u maju i junu, ali je Orijanu počelo da boli čelo, sve je bilo crveno i otečeno i dobila je i jake bolove u leđima. Ali lekari su joj samo rekli da uzme antibiotike i poslali je kući”, rekao je njen dečko.

Orijana je upala u delirijum, nije mogla da govori kako treba, nakon čega je pala u nesvest, te prebačena u bolnicu gde je nažalost, umrla nakon 5 dana.

U izveštaju patologa stoji da je devojka, koja je sanjala da bude pilot, umrla od ozbiljne infekcije nakon uboda komarca. Orijana je dobila sepsu koja se proširila na mozak i izazvala emboliju koja ju je odvela u smrt.

“Nikada nisam imao ovakav slučaj. Neverovatna tragedija za mladu damu koja je pred sobom imala ceo život i blistavu karijeru”, rekao je patolog Najdžel Parsli.

Inače, prema Američkoj akademiji za alergije, astmu i imunologiju, kontakt sa komarcem mora da traje najmanje šest sekundi da bi se pojavio klasičai plik koji svrbi.

Dermatolog Valensija Tomas kaže da je najbolje preduzeti određene mere da ne bi ni došlo do kontakta jer ne možete uvek da znate kako će vaše telo da reaguje, piše The Healthy.

Dr Tomas predlaže da nosite odeću koja može da vas zaštiti od komaraca, uključujući majice dugih rukava i pantalone dugih nogavica. Konzumirajte vrstu hrane koja može da pomogne da komarci beže od vas, a jedna od takvih je beli luk.

Takođe, koristite i zaštitne sprejeve protiv komaraca i izbegavajte da provodite previše vremena tamo gde komarci borave.

„Normalna reakcija nakon uboda komarca je crvenilo, natečen plik koji svrbi i koji se pojavi nekoliko minuta nakon uboda, a može da se zadrži i do deset dana”, objašnjava Kara Vada sa Univerziteta Ohajo Stejt.

Ozbiljni simptomi uključuju veće plikove i izbočine na telu i izraženije oticanje. Takvi znakovi ukazuju na to da je u pitanju lokalna alergijska reakcija koja ja veoma retka.

Ne postoji neki test kojim bi se utvrdilo da je neko alergičan na komarce već lekari mogu samo da prate stanje i simptome.

Simptomi koji pokazuju da ste alergični na ubod

Osip – iznenadno izbijanje natečenih, bledocrvenih kvržica koje svrbe na mestu uboda ili po celom telu mogu da ukažu na alergijsku reakciju.

Oticanje u usnoj duplji, na samim usnama i u grlu – bilo kakvo iznenadno oticanje lica ukazuje na ozbiljnu alergijsku reakciju.

Mučnina – ako osetite mučninu nakon uboda, to takođe može da bude znak da ste alergični.

Vrtoglavica – ako vam se vrti u glavi i ne možete stabilno da stojite, verovatno je u pitanju alergijska reakcija.

Povišena temperatura – ako vam se iznenada povisi telesna temperatura, to je znak da se telo bori protiv alergije.

Glavobolja – ako se pojavi uz druge simptome, teška glavobolja koja se iznenada javi može da znač da imate alergijsku reakciju.Izvor:

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar