Zašto ste ga obučavali u streljani? Roditelji ubijene i ranjene dece iz Ribnikara TUŽE majku i oca UBICE

Porodice žrtava angažovale su advokate i nameravaju da pokrenu građansku parnicu protiv roditelja maloletnika koji ih je zauvek zavio u crno.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: RTS printscreen/privatna arhiva

Roditelji ubijenih i povređenih učenika OŠ “Vladislav Ribnikar” na Vračaru, spremaju tužbe protiv oca i majke dečaka (13), koji je 3. maja počinio masakr u ovoj beogradskoj školi.

Kako navodi dobro obavešten izvor Kurira, roditelji žrtava već su angažovali advokate, koji pripremaju privatne tužbe.

– Neutešni roditelji žrtava iz škole na Vračaru odlučili su da potraže pravdu na sudu i tužiće roditelje dečaka koji im je naneo nezamislivu patnju – kaže izvor i dodaje:

– S obzirom na to da dečak koji im je usmrtio decu nije krivično odgovoran jer u vreme izvršenja krivičnog dela nije imao 14 godina, i njemu po zakonu ne može da se sudi, majke i očevi ubijenih i ranjenih odlučili su da sami pokrenu postupke pred sudom.

Naoružan pištoljima

Podsetimo, učenik sedmog razreda je kobnog jutra došao u školu naoružan očevim pištoljima i molotovljevim koktelima. Po ulasku u školsko dvorišto, a kada je već zvonilo za početak prvog časa, on je prvo pucao u školskog čuvara D. V. i ubio ga. Potom je u holu škole i kabinetu istporije ubio devetoro đaka, dok je njih petoro ranio, kao i nastanicu istorije.

Advokat Slavka Babić objašnjava da roditelji imaju pravo da podnesu tužbu protiv roditelja maloletnika.

– U konkretnom slučaju radi se o građanskoj parnici koja se pokreće tužbom radi naknade nematerijalne štete, koja je regulisana Zakonom o obligacionim odnosima. Roditelji odgovaraju po principu objektivne odgovornosti – bez obzira na njihovu krivicu, koja se u ovom slučaju pretpostavlja, a odgovornosti se mogu osloboditi ako dokažu da je šteta nastala usled više sile, da štetu nisu mogli predvideti ili sprečiti, što je u praksi gotovo nemoguće dokazati – rekla je advokatica.

Ona je dodala i da strana koja tuži u ovom konkretnom slučaju može da tuži i školu u kojoj se dogodio zločin.

– Postoji situacija kada maloletnik štetu pričini kao u ovom slučaju dok se nalazio pod nadzorom škole. Škola može da se oslobodi odgovornosti ako dokaže da je nadzor nad maloletnikom vršila na način na koji je bila obavezana – objašnjava Slavka Babić i dodaje da roditelji žrtava mogu da tuže i samog dečaka – počinioca zločina.

– Dakle, porodice oštećenih naknadu nematrijalne štete usled smrti bliskog lica mogu da traže od roditelja maloletnika, od škole i od samog maloletnog, pod uslovom da je sposoban za rasuđivanje, a stariji je od sedam godina – navela je.

U pritvoru i pod istragom

Inače, otac dečaka se od nemilog događaja nalazi u pritvoru zbog sumnje da je počinio krivično delo protiv opšte sigurnosti jer je, kako se sumnja, obučavao u streljani maloletnog sina da puca i nije adekvatno obezbedio sef u kom je držao pištolje, za koje ima dozvolu. I majka dečaka je na udaru pravde. Naime, protiv nje je pokrenut predistražni postupak kako bi se utvrdilo da li je eventualno počinila krivično delo zapuštanje i zanemarivanje maloletnog lica.

Navršilo se 40 dana: Porodice obeležavaju pomen

Od nezapamćenog zločina, koji je zavio u crno čitavu Srbiju, prošlo je 40 dana, a porodice žrtava obeležavaju pomen. Na groblju Lešće danas će se okupiti porodica ubijenog školskog čuvara, a povodom četrdesetodnevnog pomena dali su i čitulju.

– U svakom ćutanju se čuješ, u svakoj priči i dalje živiš, u svakom otkucaju naših srca postojiš. Silno nedostaješ! Neka te anđeli čuvaju – piše u čitulji koju je potpisala porodica D. V.

Majka jedne od žrtava: Zašto ste ga obučavali u streljani?

Majka jedne od ubijenih devojčica nedavno se na Fejsbukua obratila roditeljima osumnjičenog dečaka, a svoje pismo je počela rečima: “Roditeljima nelečenog dečaka”.

– Ako nas ikad budete tražili i poželeli da kažete: “Molim vas oprostite, nismo znali bolje i mnogo nam je žao”, znate, mi više ne verujemo u ovozemaljsku pravdu, ali se trudimo da verujemo u ljudskost i istinu. Verujemo da vam je dobro poznata činjenica da je naše odeljenje 7/2 bilo izuzetno. Tragedija koja nas je zadesila je toliko strašna, bolna i nepojmljiva, da se svakodnevno borimo za udah. Misli koje će nas doživotno moriti su: “Zašto mu niste pomogli?! Zašto ste ga obučavali u streljani i kod njega razvijali i gajili tako jezive veštine pucanja i ubijanja, dok smo mi našu decu vodili na časove umetnosti i sporta?!”.

Ona je, obraćajujći se dečakovim roditeljima, napisala i: “Ako niste bili svesni svoje uloge u tragediji, onda bi morali da se osvestite”.Izvor: Kurir

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar