Koliko imate godina, tako se i hranite: U svakom životnom dobu treba da jedemo drugačije , evo i kako

U zavisnosti od toga koliko godina imate, postoje neke namirnice koje treba izbegavati, ali i one koje treba uključiti u svakodnevnu ishranu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay.com

Stručnjaci ističu, da veliki broj pojedinaca veruje da postoji savršen način ishrane, međutim, ne postoje dva istovetna ljudska organizma i ono što odgovara jednoj osobi, za drugu možda nije dobro.

Naglašavaju poznavaoci ljudske prirode, da u zavisnosti od toga koliko godina imate, postoje neke namirnice koje treba izbegavati, ali i one koje treba uključiti u svakodnevnu ishranu, kako biste ostali zdravi, piše Bright Side.

U tinejdžerskim godinama telo raste i razvija se, zbog čega je potrebno unositi puno hranjivih sastojaka bogatih kalcijumom, proteinima i gvožđem. Doručak se ne preskače! Omiljene hrane se ne treba odreći, već je treba umereno konzumirati.

U dvadesetim ishranu treba obogatiti zelenim povrćem, testeninama, koštunjavim voćem, ribom, jogurtom, kuvanom piletinom. Izbaciti čips i mlečnu čokoladu!

U tridesetim treba jesti hranu koja jača kosti i mišiće, kao što su jaja, mleko, semenke, orašasti plodovi, sojini proizvodi, piletina. Kao dodatak ishrani preporucuje se kalcijum.

U četrdesetim obratite pažnju na nivo šećera u krvi i zato treba jesti žitarice, puno voća, povrća i manje masne mlečne proizvode. Obavezno konzumirati i meso.

U pedesetim metabolizam usporava, pa treba jesti hranu koja se lako vari. Da biste usporili starenje jedite brokoli, borovnice, spanać, koštunjave plodove, a jabuke se preporučuju zbog holesterola i dijabetesa.

Kad imate više od 60 godina pijte više vode, jedite više povrća, voća i soju. Povećajte unos gvožđa, a smanjite unos soli.

 Izvor: Objektiv.rs, Brightside.me

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar