Đacima iz Ribnikara se UVEĆAVAJU BODOVI za upis u srednju školu: Ministarstvo donelo odluku o olakšicama

Pomoćnik ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje Milan Pašić kaže da zaključivanje ocena protiče u najboljem redu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/RTS1

Učenicima osmog razreda OŠ “Vladislav Ribnikar”, u kojoj je 3. maja učenik (13) ubio devetoro dece i školskog čuvara, biće uvećan broj bodova pri upisu u srednju školu, otkriva za Kurir pomoćnik ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje Milan Pašić.

– Broj bodova koji učenik ostvari na osnovu uspeha iz škole i na osnovu završnog ispita uvećava se za 30 odsto od broja bodova koji mu nedostaje do 100 bodova. Posle polaganja završnog ispita i uvećanja broja bodova, roditelj, odnosno drugi zakonski zastupnik učenika ima pravo da izrazi najviše 20 opredeljenja za dalje školovanje (da popuni listu želja) – objasnio je Pašić.

Dodao je da se učenik raspoređuje u školu na osnovu opredeljenja i broja bodova, u koje je uračunato uvećanje broja bodova, zajedno sa ostalim učenicima.

– Ukoliko u istoj školi ima više odeljenja istog smera gimnazije, odnosno obrazovnog profila, a više učenika je ispunilo uslove za rangiranje, učenici se raspoređuju ravnomerno po odeljenjima. Upis preko broja može da odobri samo okružna komisija na osnovu obrazloženog mišljenja zdravstvene komisije. Kandidat za upis predaje zdravstvenu dokumentaciju zdravstvenoj komisiji, koja, u zavisnosti od zdravstvenih uslova za određeni profil, daje preporuku šta učenik ne bi trebalo da upiše u odnosu na svoje zdravstveno stanje i dalji napredak – navodi Pašić.

Škola nudi aktivnosti: Dodela knjižica 28. juna

Pomoćnik ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje Milan Pašić kaže da zaključivanje ocena protiče u najboljem redu, ali da još uvek nemaju podatak o broju učenika koji se javlja sa željom da popravi ocene.

– Nastavnici su tu zbog učenika. Škola nudi sve vannastavne aktivnosti koje realizuje u školi, kao i druge kojima se ostvaruju ciljevi i ishodi obrazovanja i vaspitanja. Knjižice se dele u skladu s kalendarom obrazovno-vaspitnog rada za osnovne i srednje škole 28. juna – naveo je Pašić.

Prema njegovim rečima, okružna komisija donosi odluke nakon prvog i drugog kruga, u zavisnosti od toka procedure.

Mina Zirojević, član Saveta roditelja “Ribnikara”, kaže za Kurir da nisu imali puno opcija, ali da su zadovoljni ovim rešenjem.

Redovna nastava u svim osnovnim i srednjih školama u Srbiji zvanično je završena juče, kada su nastavnici đacima predložili zaključene ocene. Đaci mogu ocene da poprave do 20. juna, kada će one biti konačno zaključene na odeljenjskim i nastavničkim većima. Knjižice se dele 28. juna.

Đorđe Milićević: Na rad direktorke sedam primedbi

V. d. ministra prosvete Đorđe Milićević otkrio je nove detalje koji se tiču OŠ “Vladislav Ribnikar” nakon masakrau kom je učenik (13) ubio devet učenika i čuvara, govoreći o mogućoj smeni direktorke te škole:

– Ne bih prejudicirao ishod, ali mogu o proceduri da govorim. Inspekcijski nadzor je obavljen i sačinjeno je sedam primedbi. Sada je na direktorki OŠ “Vladislav Ribnikar” da odgovori na te primedbe, a onda se na osnovu toga donosi odluka. Čekaju nas maturski ispiti za osnovne i srednje škole.Izvor: Republika

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar