Uništena brana kod Hersona: Evo ZAŠTO je ona toliko značajna za Ukrajinu

Stručnjaci ističu da rapidno opadanje nivoa vode u rezervoarima predstavlja dodatnu pretnju po okupiranu nuklearnu elektranu u Zaporožju

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Ilustracija / Printscreen Youtube

Oštećenje brane Nova Kahovka u noćašnjem napadu na područje Hersona u Ukrajini, mogla bi da izazove dramatične probleme na jugu Ukrajine. Ne samo da su u opasnosti sela, koja mogu biti poplavljena, već stručnjaci kažu da je ugrožena i nuklerana elektrana Zaporožje.

Energoatom, ukrajinska državna kompanija za nuklearnu energiju, navodi da uništenje brane može da ima negativne posledice po Zaporožje, odnosno tamošnju nuklearnu elektranu, ali ističu da je, bar u ovom trenutku, situacija pod kontrolom.

Za oštećenje brane direktno su okrivili ruske snage.

“U noći 6. juna 2023. godine ruski osvajači digli su u vazduh branu HE Kahovka”, naveli su iz Energoatoma.

Stručnjaci ističu da rapidno opadanje nivoa vode u rezervoarima predstavlja dodatnu pretnju po okupiranu nuklearnu elektranu u Zaporožju.

“U ovom trenutku, međutim, bazeni za hlađenje u NE su puni”, navode iz Energoatoma.

Ističu da je voda iz rezervoara Kahovke neophodna da bi NE dobijala snagu za turbine i bezbednosne sisteme.

“U ovom trenutku, u 8 časova, bazeni za hlađenje su puni. Nivo vode je 16.6 metara, što je dovoljno za potrebe NE”, navode iz Energoatoma.

Zbog čega je sve ova brana toliko značajna za Ukrajinu?

Sadržala je rezervoar približno iste zapremine kao Veliko slano jezero u Juti, a takođe je snabdevala vodom poluostrvo Кrim, koje je Rusija pripojila 2014. godine, i nuklearnu elektranu u Zaporožju, koja je takođe pod ruskom kontrolom.

Brana Nova Кahovka pomagala je i u radu hidroelektrane Кahovka. Uništavanje brane doprineće tekućim energetskim problemima Ukrajine, nakon što je Rusija provela nedelje ranije ove godine ciljajući vitalnu infrastrukturu.

Urušavanje brane moglo bi da uništi sistem kanala koji navodnjava veći deo južne Ukrajine, uključujući Кrim.

Ukrajinska policija apelovala je na evakuaciju građana ugroženih izlivanjem vode, kao i na to da isključe električne aparate iz struje.

Brana koja je oštećena noćas u napadu prelazi preko ogromne ukrajinske reke Dnjepar. Sama brana visoka je 30 metara i široka na stotine. Izgrađena je 1956. godine kao deo hidroelektrane Nova Kahovka.



Izvor: Objektiv.rs, RTS

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar