Država će pomoći onima koji nisu prodali prošlogodišnje maline, a evo i kako

Oni koji nisu prodali prošlogodišnji rod maline a otkupili su ga, mogu da se zaduže kod Poštanske štedionice

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/PublicDomainPictures

Vlada Srbije odlučila je da će hladnjačari, koji nisu prodali prošlogodišnji rod maline, a imaju robu na zalihama, moći da uzmu kredit u Poštanskoj štedionici, rečeno je medijima u Ministarstvu poljoprivrede.

Zaključkom, usvojenim na sednici Vlade u četvrtak, predviđeno je i finansiranje novog (ovogodišnjeg) roda maline. Hladnjačari su još u martu od države tražili povoljnije kredite, garancijski fond za malinu i status strateškog proizvoda.

Kako bi uspeli da prežive teško stanje na tržištu mnogi hladnjačari su spas ovog proleća potražili kod banaka, u kreditima i različitim aranžmanima.

– Prošlogodišnja situacija sa cenama maline je bila loša i pomerila je naše poslovanje iz temelja. Mnoge hladnjače su prinuđene da od banaka traže milost ili reprogram i u većini slučajeva, na sreću su to i dobijali, što im je produžilo život i dalo novu šansu za ovu godinu. Ali to je sve privremeno – kaže jedan hladnjačar u izjavi za Politiku i ističe da nova berba, koja počinje ovih dana, znači nova zaduživanja hladnjačara.

Dobrivoje Radović, predsednik Asocijacije malinara Srbije tvrdi da su u najvećem problemu mali hladnjačari, koji su prošle godine imali solidnu dobit.

Berba maline trebalo bi da počne narednih dana u Arilju i okolini, ako kiša dozvoli.



Izvor: K1

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar