Vučić: “Jednostrani potezi Prištine dovode do nasilja nad Srbima, trudićemo se da sačuvamo MIR” (FOTO)

Juče je povređeno oko 50 Srba i više od 30 pripadnika Kfora

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Prinscreen Instagram

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se jutros sa ambasadorima Kvinte sa kojima je razgovarao o najnovijoj eskalaciji nasilja na severu KiM.

– Sa ambasadorima zemalja Kvinte sam razgovarao o trenutnim dešavanjima na Kosovu i Metohiji i istakao da jednostrani potezi Prištine dovode do nasilja nad srpskom zajednicom, što nas udaljava od trajnog mira i stabilnosti u regionu. Hitno povlačenje lažnih gradonačelnika i pripadnika tzv. specijalnih policijskih snaga Prištine je uslov za očuvanje mira na KiM, naveo je predsednik Srbije na Instagramu.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu sa ambasadorima Kvinte (SAD, Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Italija) i šefom delegacije Evropske unije nakon jučerašnjih incidenata u Zvečanu.

Sastanku je prisustvovao i ministar odbrane Miloš Vučević kao i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović.

Vučić će se danas sastati i sa ambasadorima Rusije i Kine.

On je sinoć pozvao Srbe na severu Kosova da se ne sukobe sa NATO-om, a zemlje Kvinte i međunarodnu zajednicu da “urazume” kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

U sukobima pripadnika Kfora i Srba koji su se okupili da spreče ulazak gradonačelnika Albanaca u opštinske zgrade, u Zvečanu je juče povređeno oko 50 Srba i više od 30 pripadnika Kfora.

On je u vanrednom obraćanju javnosti naglasio da će Srbija učiniti sve da sačuva mir.

“Ako to ne učine plašim se da će biti kasno. Mi ćemo se truditi da sačuvamo mir. Srbi moraju da znaju da imaju odgovorno rukovodstvo i da će dati sve od sebe da sačuvamo mir, ali nećemo dozvoliti ni progon, ni pogrom, ni ubijanje našeg naroda na KiM”, rekao je Vučić.

“Ne ulazite u sukobe sa NATO jer Kurti to najviše želi”

On je istovremeno pozvao Srbe sa KiM da ne ulaze u sukobe sa NATO, jer je to ono što Kurti najviše želi.

“Pozivam ih da kada protestuju, a to je njihova želja jer se neće pomiriti sa okupacijom zgrada i kuća, da čine to na miran način, kao i danas, da sede, jer kada se na miran način suprotstavljaju albanskom okupatoru, niko ne može da ih pokori. Zapuca li albanski okupator, to će biti druga stvar i to sam preneo NATO-u”, kazao je Vučić.

Predsednik Srbije je naveo da je načelnik Generalštaba Milan Mojsilović zatražio razgovor sa komandantom Kfora Ristućom.

Vučić je naglasio da je Vojska Srbije rasporedila snage na mestima gde mislimo da je neophodno.

Predsednik je poručio da je krajnje vreme da deo medjunarodne zajednice napokon oštro, jasno i nedvosmisleno reaguje na politiku prištinskih institucija i da zaštiti Srbe od sve jačih pritisaka i brutalnog nasilja koje se vrši naočigled svih mehanizama, čija uloga, izmedju ostalog, jeste da tu zajednicu zaštiti.

Predsednik je izrazio žaljenje zbog povredjenih vojnika KFOR-a, ali je istakao da je mnogo veći broj Srba povredjen, da je protiv njih korišćeno vatreno oružje i velika fizička sila, iako su od početka pružali nenasilan otpor.

Vučić je dodao da je u trenutnoj situaciji očuvanje mira od ključnog značaja, ali i da je najvažnija bezbednost srpske zajednice na Kosovu i Metohiji, kao i da u tom smislu očekuje da zemlje Kvinte, koje imaju najveći uticaj na Prištinu, hitno donesu i sprovedu odredjene mere koje bi garantovale sigurnost Srba na KiM, što je preduslov za svaki dalji razgovor sa predstavnicima privremenih institucija u Prištini.
On je naglasio da će Srbija nastaviti komunikaciju sa predstavnicima NATO/KFOR u najboljoj veri da se sačuva mir i stabilnost.

Ambasadori Kvinte i šef delegacije EU u Srbiji izrazili su zabrinutost zbog eskalacije nasilja i napada na KFOR vojnike. Oni su zatražili povratak dijalogu u cilju pronalaženja političkog izlaza iz situacije, navodi se u saopštenju.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar