Hronologija događaja u Zvečanu: Srbi nisu pristali da propuste vozilo ROSU i Kfor je tada krenuo u akciju

KFOR, uprkos garancijama, nije zaštitio Srbe i nelegalno preuzimanje opština na severu KiM

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: RTS printscreen

U sukobima u Zvečanu, na severu Kosova i Metohije povređeno je 52 Srba, od kojih troje teže i 41 pripadnik KFOR-a, saopštio je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je istakao da su najteže povređeni Dragiša Galjak, kao i Dragiša Milović i Časlav Sofronijević. Policija je uhapsila i četvoricu Srba, učesnika protesta i u toku su pregovori sa KFOR-om o njihovom oslobađanju.

“Velike i teške posledice, za koje je kriv i odgovoran isključivo Aljbin Kurti, za šta svi znaju, na to sam upozoravao i sinoć i preksinoć i pre tri, četiri pet dana, a niko nije želeo ni da čuje”, rekao je Vučić.

Foto: RTS printscreen

On je napomenuo da KFOR, uprkos garancijama, nije zaštitio Srbe i nelegalno preuzimanje opština na severu KiM. Vučić je na vanrednoj konferenciji za novinare objasnio hronologiju događaja od jutros.

“Srbi na severu KiM u sedam sati jutros okupili su se ispred opštine Zubin Potok, Zvečan i Leposavić kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo upadom nelegalnih Kurtijevih okupatora u srpske zgrade, jer vojnici KFOR-a uprkos garancijama, nisu zaštitili Srbe i nisu sprečili nelegalno i nasilno preuzimanje opština, kao i nasilje kojim su Srbi bili izloženi, iako su za to davali više puta garancije”, rekao je Vučić.

Kako je dodao, jutros ispred opština Srbe su sačekali vojnici KFOR-a i bodljikava žica.

“Gradonačelnici Zubinog Potoka i Zvečana koje je izabrao Kurti naknadno su otišli na sastanak kod američkog ambasadora, dok je gradonačelnik Leposavića u 5.30 ušao u zgradu opštine koju je KFOR opasao bodljikavom žicom, onako kako je to trebalo da urade u petak i da zabrane Kurtijevim gradonačelnicima da se uopšte pojavljuju na severu”, rekao je Vučić.

KFOR ih je, kaže, pustio da uđu u zgrade opštine da bi onda njih štitili od Srba, umesto obrnuto.

Foto: RTS printscreen

Naglasio je da Srbima nije smetao KFOR, već specijalci Rosu, i lažni gradonačelnici i komandant Kfora za region istok rekao je da razume srpske zahteve i da će ih preneti nadležnim organima.

“KFOR zatim uslovljava čitav dogovor time da Srbi propuste dva borbena vozila Rosu iza kordona KFOR-a bliže opštini, jer se njihovi albanski policajci užasno plaše prisutnih Srba, iako su i sami Srbi bili u dvostrukom obruču Rosu i KFORA”, naveo je Vučić.

Srbi na to nisu pristali i Kfor je tada krenuo u akciju.

“Pored drugih momaka u prvom redu bili su Igor Simić i Goran Rakić. Oni su počeli da ih udaraju po međunožju, po glavi, a teže povrede pretrpeo je Dragiša Milović koji je bio u prvom redu i nalazi se u KBC Kosovska Mitrovica”, naveo je Vučić.

On je preneo da su počeli da ih udaraju, vuku, šutiraju, da su Simića pokušali da uvuku u svoj krug i da su ga Srbi jedva odvojili.

“Udaraju Milovića, Rakića, počinju da bacaju šok bombe po narodu, deo kreće da se sklanja, a deo prihvata borbu pesnicama na do zuba naoružane pripadnike Kfora”.

Foto: RTS printscreen

Vučić je rekao da je pripadnik Rosu sa kalašnjikovom klečeći na zemlji ispalio više hitaca.

“Nije reč o pripadniku KFOR-a, nego Rosu i on ispaljuje više hitaca u pravcu Srba koji se povlače i pogađa s leđa Dragišu Galjaka u predeo  šake i stomaka, dva metka su ga pogodila”, rekao je Vučić.

On je naveo da u tom trenutku kreće odgovor Srba kamenicama i na druge načine, a da su na više mesta slikani snajperi albanskih specijalaca.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar